Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков официално е без депутатски имунитет

21 юни 2023, 10:06 часа • 1542 прочитания

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" официално остана без депутатския си имунитет. Това става след като от трибуната на парламента председателят Росен Желязков (ГЕРБ) обяви заявения от Петков отказ от депутатска защита.

Искането за имунитета му бе заради досъдебно производство за декларацията му за гражданство, преди да стане министър през 2021 г.

Прокуратурата вече отказа да разследва Петков по казуса с попълнената от него декларация през 2021 г. Тогава в държавното обвинение е подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021 г. 

Преди два дни депутатите създадоха временна комисия, която да установи трябва ли да се свалят имунитетите нa Кирил ПетковБойко БорисовДаниел Александров от ГЕРБ-СДС и Димитър Аврамов от ДПС.

Припомняме, че имунитетът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ бе поискан заради досъдебното производство, известно като "Барселонагейт", по което се казва, че са събрани доказателства за пране на пари. Първите трима обявиха, че няма да свалят сами защитата си - Борисов с аргумент, че това не бива да се прави, докато парламентът извършва съдебна реформа, а Петков със заявката, че въпросът трябва да бъде разглеждан на комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства. Даниел Александров пък отказа с мотива, че вижда лична атака заради развода си.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес