Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калин Стоянов атакува яростно депутат от ПП-ДБ заради сайта, осмиващ Делян Пеевски

16 август 2024, 10:59 часа • 1685 прочитания

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов даде кратка пресконференция на 16 август, посветена на сайта "Ново начало", иронизиращ съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Той атакува депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов, че се е месил в работата на МВР и оказвал "натиск" по случая.

Припомняме, че на 14 август ГДБОП свали за кратко пародийния сайт, което предизвика редица въпросителни: Работа ли е на ГДБОП да сваля сайт, иронизиращ Пеевски? Коментар на Даниел Киряков (ВИДЕО).

Атака срещу Божидар Божанов за политическа намеса в МВР

Сега Калин Стоянов защити служителите на ведомството си. Той заяви, че имало "безпрецедентна и арогантна политическа намеса на конкретен народен представител в дейността на основната оперативно-издирвателна структура в МВР – ГДБОП".

"Явно все още има хора, които не знаят, че докато аз съм министър, няма да позволя никаква политическа намеса в работата на моите колеги, както и да се оказва натиск под каквато и да било форма", заяви той, след като полицаи излязоха на протест в негова подкрепа: "Парад на шкембетата" и "манифестация": Николай Хаджигенов за протеста на полицаите (ВИДЕО).

Стоянов представи и хронология: "На 14 август 2024 г., около 18:00 ч., народният представител от ПП-ДБ Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и да се интересува от материали, които се работят в службата, от кого са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях. Реално е държал сметка защо колегите са си свършили работата", тълкува Калин Стоянов.

Снимка: БГНЕС

Той атакува ПП-ДБ като цяло, след като от коалицията от доста време насам настояват за оставката му. "Така работят тези хора – звънят, търсят информация и притискат служителите. На мой гръб се упражняват в продължение на година, но аз няма да допусна да има политическа намеса в дейността на МВР от което и да е политическо лице. Не си позволявам да звъня на политиците и да им казвам как да си правят политиката", заяви той.

Какво смята Кирил Петков по темата кой на кого звъни - припомнете си: Петков: Калин Стоянов се чува почти всеки ден с Пеевски.

Стоянов възхвали свободата на словото, но не допусна да му се задават въпроси

"Ако Божидар Божанов си представя, че може да вдига телефона и да се разпорежда като у дома си, просто е сгрешил", заяви министърът, който не е ясно дали ще остане в новия служебен кабинет. Според Конституцията депутатите само и единствено могат да задават въпроси на министрите през председателя на парламента, посочи той - "не е предвидено и нямат право да звънят на служителите и да ги разпитват по какви сигнали работят".

"В заключение, искам да допълня – трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация", каза Калин Стоянов, като не спираше да чете подготвената си реч. "За свобода на словото може да претендира този, който застава зад думите си и собственото си име и не се крие зад фалшиви и манипулативни сайтове. Ако Божанов е за фалшивите новини и сриването на журналистическата професия само за да се домогне до някакъв изборен резултат, да си решава сам проблема. Това не е проблем на МВР".

"Ето затова тези хора – Петков, Денков, Божанов и компания - не искат аз да остана на поста, защото съм гарант да не допускам подобно вмешателство в структурите на ведомството. Не го направих като част от техния кабинет, няма да го допусна и сега", заяви Стоянов, който беше вътрешен министър в правителството "Денков-Габриел", а в самия му край ПП-ДБ заявиха, че бил предложен от ГЕРБ.

След като Калин Стоянов говореше надълго и нашироко за свободата на словото, отвърна с "не" на запитване на журналисти ще могат ли да му зададат въпроси.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес