Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев от Вашингтон: Няма нищо по-хубаво от редовно правителство

09 юли 2024, 18:20 часа • 2629 прочитания

От самото начало казвам, че няма нищо по-хубаво от редовно правителство. От политическите партии зависи дали то може да бъде съставено с втория или третия мандат.

Това каза пред журналисти служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев

Той коментира темата във Вашингтон, където ще представя България на започващата среща на върха на НАТО.

Още: "Законът е спазен": Главчев мълчи за назначените кадри на ДПС в областните управи

Главчев поясни, че е щяло да бъде най-добре правителство да се състави още с първия мандат, с най-малка загуба на време.

"Ще е добре да положат усилия да съставят правителство с втория или третия мандат", отбеляза премиерът. Той подчерта, че е важно България да има редовно правителство, което да бъде проевропейски и проатлантически ориентирано.

Още: Главчев е информирал държавите от ЕС за "недопустимото поведение" на Северна Македония

Служебният премиер отказа да коментира ситуацията в Движението за права и свободи. "Това е вътрешен въпрос в ДПС, не съм запознат със ситуацията в партията", допълни той.

Главчев потвърди, че е готов да остане служебен премиер, ако парламентарно представените партии не успеят да излъчат редовно правителство.

 По отношение на позицията на България за Украйна той припомни, че тя е плод на 7 решения на НС. "Прословутите 80 милиона са политически ангажимент и те нямат юридическо-обвързващ характер. Сумата зависи от размера на БВП от всяка една страна-съюзник", уточни премиерът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес