Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

02 октомври 2024, 19:37 часа • 404 прочитания

Няма актуална заплаха за България. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток.

Още: Главчев свиква днес Съвет по сигурността

Темата на днешното заседание беше „Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки“. Обсъдихме мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток, обясни Главчев.

Още: Главчев: Напоследък се говори има или няма държава - ние показваме, че има (ВИДЕО)

„България реагира изключително адекватно при евакуацията на българските граждани от Ливан. Това бе резултат от предварителна подготовка и информация, която имахме както от българските служби така и от партньорските и съюзническите“, заяви Главчев и поздрави Държавния авиационен оператор за евакуацията. „Не е случайно това, че половин час след като излетя вторият полет започнаха реални военни действия. Всичко беше под контрол“, добави служебният премиер. Той подчерта, че заедно с всички институции правят всичко възможно за защита на живота и здравето на българските граждани.

Още: Главчев за евакуацията на българи от Ливан: Господ беше българин

На въпрос дали има данни за заплаха за сигурността на България, премиерът Главчев отговори: „Актуална заплаха към България в момента няма. Обсъждахме потенциални такива, които биха могли да възникнат и как да бъде противодействано на тях“. Главчев обясни, че има предложение на службите и на МВР в тази посока. „Направих предложение единствено България да изрази позиция, че сме за деескалация на конфликта в Близкия изток“, каквато е и европейската, каза още премиерът.

Още: "Колкото и да ни струва това": Започва поетапната евакуация на българите от Ливан (ВИДЕО)

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че имаме ниско ниво на заплаха. „Към настоящия момент няма данни, че е застрашена средата на сигурност и на българските граждани, но сме взели всички превантивни мерки. Усилили сме мерките за сигурност на израелското посолство“, заяви той. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес