Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: "Капитан Андреево" става най-големият граничен пункт в света

05 юни 2024, 11:18 часа
Реклама

"Днес отпускаме десетте милиона лева за Карловско. Може да питате кметовете колко време не са получавали пари. Приемаме и постановление за украинските бежанци, което се очаква от всички в туристическия бизнес".

Това коментира преди началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев. След близо две години от водното бедствие там най-сетне въпросните 10 милиона лева за преодоляването на щетите ще бъдат отпуснати. Парите бяха обещани миналата седмица по време на среща на министър-председателя Димитър Главчев с кмета на Карлово Емил Кабаиванов след протести на жителите от пострадалите села. Те поискаха спешно да бъдат отпуснати 38 милиона лева, но стана ясно, че към момента правителството може да отпусне 10 милиона.

Още: Служебното правителство дава пари за щети от наводнения в Карловско, но достатъчно ли са?

С парите ще могат да продължат дейностите по възстановяване на пострадалата след потопа инфраструктура. Селата Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново пострадаха сериозно след водното бедствие на 2 септември преди две години. След описване на щетите стана ясно, че за възстановяване на пострадалата инфраструктура ще са необходими над 75 милиона лева. Досега община Карлово е получила едва 17 милиона.

Относно основната задача за провеждането на честни и прозрачни избори, Главчев отчете: "Остават ни още три дни, полагаме непрекъснато усилия в тази посока. Досега, да не чуе Дявола, всичко върви в ред. Ще си позволя да отправя призив към българските граждани - гласувайте активно на изборите, за да може да има редовно правителство, което да работи в посока подобряване на живота на хората", каза той.

Още: Главчев призна за натиск по резолюцията за геноцида в Сребреница, но се чакат още отговори

Иначе премиерът припомни още и за приетите решения на кабинета за ускоряването на процеса по начало на строеж на националната детската болница, за което има и решение от 7 месеца срокът да се намали на 5 месеца.

"Започнахме модернизация на ГКПП-тата ни и по-конкретно първо тези с Турция. Предприемхме подхода да има симетрично приемане на трасетата и от двете страни и да има ефективност. Който иска от другите съседи, ще предприемем и там действия по модернизация на преноса на стоки и хора. Предвижда се "Капитан Андреево" след 2-3 години да стане най-големия пункт в света, в момента е втория по големина след този между САЩ и Мексико", обясни още той.

Още: Оказаха ни натиск, за да променим позицията си за "Сребреница": Говорят експерти по международни отношения

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес