Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и ВМРО обявиха върху какво са съгласни за новата конституция - твърдо за едно нещо

25 август 2020, 12:05 часа
Реклама

Проектът ни за конституция търпи правно-технически корекции. След разговора ни с ВМРО приехме задължително да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава. Разговорите ще продължат, защото искаме от 2 септември да имаме 120 подписа, за да започнем процедурата по официално обсъждане за свикване на Велико народно събрание и обсъждане на нова конституция. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Реклама

На този етап смятам, че имаме принципно съгласие от ВМРО да се търси свикване на Велико народно събрание и да се изработи нова Конституция на България, добави Дариткова. Тя изрично подчерта, че досега партията на Бойко Борисов се е съгласила на 100% само с това. Именно липсата на преамбюл както в сегашната Конституция, където се уточнява каква държава е България и от кои принципи няма и не може да отстъпи, беше една от суровите критики към проекта на ГЕРБ.

Дариткова не отговори пряко на въпроса как ще бъдат убедени от ДПС да седнат на масата за преговори.

От своя страна зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че ВМРО е за нова конституция, която "да заличи липсата на гъвкавост на институциите" и да бъде по-адекватна на настоящите обществени реалности.

Има много детайли, които за нас са важни да намерят място в новата Конституция, подчерта Веселинов. Смятаме, че роля на държавата следва да е да утвърждава националната идентичност, националните ценности и традиционните такива, добави той.

Веселинов уточни, че ВМРО иска детайлизиране на ситуацията с герба, подкрепа за "грамотната раждаемост". Освен това ВМРО иска Съветите на съдиите и прокурорите да имат законодателна инициатива само за законите за съдебната власт, а президентът да има същата инициатива за законите, които касаят неговите правомощия.

Продължаваме гласуването да не е само право, но и граждански дълг, както и за да гласуваш, да имаш основно образование, стана ясно от думите на Веселинов. Той добави, че ВМРО иска образованието да бъде обвързано с резултати – не някой да седи например в четвърти клас няколко години, за да взема социални помощи. Веселинов поиска и да се отвори възможността за задължителна военна служба.

Какви са предложенията, които досега ВМРО представи – НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес