Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Делян Георгиев, кмет на район "Изгрев": Спряхме презастрояването в "Изгрев", само тук ще има места за всички деца в детските ясли и градини

28 септември 2023, 20:17 часа
Реклама

Делян Георгиев е кмет на район „Изгрев“ и кандидат за втори мандат, издигнат от местна коалиция Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)

По професия е лекар, завършил е Медицинския университет в столицата. Преди да седне в кметския стол през 2019 г. е бил началник смяна в „Спешна помощ“.

Семеен е, има три деца, които също отглежда тук, в район „Изгрев“.

-Д-р Георгиев, защо решихте да се кандидатирате отново за кмет на район „Изгрев“? 

Защото имам още много идеи за хубави неща, които можем да реализираме в района, в който съм роден и живея. Знам, че с подкрепата на хора, които имат истинска визия за управлението на София и капацитет да променят града ни към по-добро, можем да направим кварталите си едно истинско, европейско място за живот. През изминалите години на този мандат направихме много за “Изгрев”, положителната промяна е видима. За четири години постигнахме толкова, колкото цяла плеяда кметове не успяха за десетилетия. Разрешихме редица, насложени през годините проблеми, строим детски градини, църква, вътрешноквартални паркове, паркинги, ремонтирахме тротоари и пешеходни алеи, спряхме тежкото презастрояване и защитихме общинската земя… Постигнахме много, в една нелека обстановка и вярвам, че това е видно. Промяната на “модела ГЕРБ-СДС”, която може би първи поискахме още през 2019г. в нашия район, е факт.

- Кои са най-големите Ви постижения през току-що приключилия вече мандат?

Безспорно това е бумът на строителство на детски градини и ясли, какъвто не е имало през последните десетилетия в София. Съвсем скоро за всяко дете на „Изгрев“, „Изток“ и „Дианабад“ ще има място в общинските ясли и градини. Дострояваме три от градините, успоредно с това строим самостоятелна детска ясла – ще открием 900 нови места за малчуганите. Така ще станем първият и единствен район в София, който ще разреши един от най-наболелите проблеми в града ни.  

Изпълних и една дългогодишна мечта и мое предизборно обещание от 2019 г – район „Изгрев“ да има църква. Доскоро той беше единственият в София без православен храм. Е, миналата година прозвуча първият камбанен звън в кварталите ни, а съвсем скоро храм „Св. Пимен Зографски“ ще отвори врати за миряните.

Въпреки трудностите и ограничените финансови средства, нашата администрация постигна отлични резултати – само за един мандат успяхме да направим 27 паркинга, 2 моста, 5 стрийт фитнеса, 4 вътрешноквартални парка, да преобразим 30 квартални градинки, някои от тях са нови, други ги отремонтираме и реновираме. Доказахме, че администрацията може да работи отговорно и бързо. Имаме обаче още много работа.

Горд съм, че показах как интересът на съкварталците ми може да бъде защитен, а общината от една “непристъпна крепост” да се превърна в партньор на гражданите и “добър стопанин” на общата ни собственост – върнахме на общината 25 общински терена, заграбени от недобросъвестни „бизнесмени“. Заслужаваме да живеем в чисти, подредени, зелени и уютни квартали.

 - Как се справихте с презастрояването?

Район „Изгрев“ показа нагледно как може да се спре презастрояването. Според данни на НАГ издадените разрешителни за строеж са намалели с 85%, което е най-колосалното редуциране за цяла София.

През 2020г. поисках да проведем референдум за въвеждане на десетгодишен мораториум върху жилищното строителство в “Изгрев”, но Столичният общински съвет отхвърли искането ми с гласовете на ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“. Само два гласа не ни достигнаха и така СОС лиши жителите на “Изгрев” от правото да решим сами как искаме да се развива районът ни. Сега, ако имаме мнозинство, този въпрос бързо ще се разреши и ще направим още една крачка към промяната на кварталите ни – да станат модерни, чисти и европейски.

 - За какво не ви ви стигна първия мандат?

През последните четири години съкварталците ми нито веднъж не бяха ощетени заради мудност, неопитност или некомпетентност, но имаме още много работа. Стартирахме ремонта на тротоарите в жк. „Изток“, които са в окаяно състояние от десетилетия. При адекватно финансиране от Столична община, ще продължим. Необходима е цялостна стратегия за бързото разрешаване на този проблеми на града ни. Всички искаме равни тротоари и улици.

Направихме 27 паркинга, три от които са общински. Изпреварихме останалите общини като приложихме нова технология, която има висок дренажен коефициент, устойчив дизайн и щадящ терена метод за монтаж. Така превърнахме поредната „кална точка“ в „зелен паркинг“. В разрешаването на проблема с паркирането също имаме още много работа. Изгревчани плащаме прекалено високи данъци, за да газим и паркираме в калта!  

 - Какви са основните Ви приоритети за следващия мандат?

Ново среднообразователно училище – от това има спешна нужда нашият район. След като „Изгрев“ стана шампион по строителство на детски градини и ясли, готов съм да дадем още един пример в грижата за хората. Сред приоритетите е и разширяването с 10 нови класни стаи и с актова зала, както и цялостно саниране на 105 СУ “Атанас Далчев”. В тази посока свършихме не малка работа, предстои нейното финализиране.

Изграждане на нова сграда за районната администрация и освобождаване на детската градина, в която към момента тя е настанена. Знам как сградата може да бъде върната на децата на “Изгрев” и имам план за бързи действия в тази посока. Администрацията трябва да се премести в сграда, в която да са всички общински и държавни служби – паспортна, данъчна, военно окръжие, социално подпомагане, бюро по труда, столичен инспекторат. Така гражданите на „Изгрев“ най-накрая ще бъдат обслужвани на едно гише. Освобождаване на сградата на ул. “А.П.Чехов”16А, където се намира данъчната служба и превръщането ѝ в културно средище, каквато е и първоначалната идея за построяването на зданието. Цялостна рехабилитация и ремонт на пешеходната инфраструктура в кварталите (тротоари и алеи), подмяна и ремонт на всички детски площадки и пейки в кварталите, реализиране на линейния парк и велоалея от гара “Пионер” до район “Слатина” също са сред приоритетите ми.

За четири години събрах екип от професионалисти и заедно с хората на район „Изгрев“ доказахме, че няма невъзможни неща, когато се работи честно и отговорно. Показахме как общината може да бъде добър стопанин, да се грижи за подобряване качеството на живот, да работи в срок, да бъде търсен партньор и да защитава жителите на трите ни квартала. От нас зависи дали това може да продължи.

Още: Кметът на район „Изгрев“: Работата ни срещу незаконните павилиони не е от днес, а от години

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес