Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ не са обсъждали какво ще правят, ако вторият мандат отиде при тях

04 юли 2024, 08:10 часа
Реклама

Все още не е обсъждано какво ще правим, ако вторият мандат дойде при нас. Разбира се ще подходим държавнически и отговорно. Това каза Стоян Михалев от ПП-ДБ в ефира на Нова телевизия.

Възможността втория мандат да отиде при ПП-ДБ идва от трусовете в ДПС. По Конституцията при неуспех на първия мандат президентът връчва втория на "на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател". Съпредседателя на партията Делян Пеевски заплаши да изключи всички народни представители, които му се опълчиха и не подкрепиха проектокабинета "Желязков". При гласуването се видя, че 30 от депутатите натиснаха бутона "За". Други 15 от тях не гласуваха за кабинета на ГЕРБ.

ОЩЕ: Пеевски се закани на депутатите от ДПС, които не подкрепиха кабинета "Желязков" (ВИДЕО)

Попитан ще търсят ли подкрепа от ГЕРБ, той заяви, че техните условия са на масата от много време. „Ако ГЕРБ ги бяха приели, нямаше да се разпадне предишното правителство и да се ходи на избори. Нямаше да сме в тази ситуация. Борисов ни прати на избори, защото Пеевски му каза. Говорим за ДПС, а не знаем какво се случва в ГЕРБ. Вътре има хора на Пеевски“, каза той.

На въпрос кои са хората на Пеевски в ГЕРБ, той посочи Калин Стоянов. „Той е кандидатура на Пеевски. Съпротивата той да бъде сменен беше от Пеевски“, категоричен бе Михалев.

ОЩЕ: Провал на първия мандат, само ГЕРБ и част от ДПС подкрепиха кабинета "Желязков" (СНИМКА)

Относно появилата се информация, че депутати от ДПС са били заплашвани с НАП и прокуратурата от Делян Пеевски, Михалев каза, че е чул за това и то не от вчера, а от предишни дни. „Имало е лични разговори с депутати от ДПС. Не съм присъствал на разговорите, но тези притеснения са били споделени в парламента с колеги“, обясни той.

Попитан партньори ли са отцепниците от ДПС, Михалев отговори, че те винаги са показвали, че ДПС е една много сериозна заплаха за българската демокрация. „Възходът на Пеевски стана посредством Доган“, каза той.

ОЩЕ: Разцеплението в ДПС: Джевдет Чакъров и още 14 депутати се опълчиха на Делян Пеевски (СПИСЪК)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес