Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домакинствата у нас са спестили средно 30% от разходите си за отопление заради санирането

26 септември 2017, 14:30 часа • 949 прочитания

Имаме амбицията да установим механизъм за по-адекватно финансиране на ВиК сектора. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По-важното за строителния бранш е фактът, че ще обявим обществени поръчки за част от дейностите, за които има проектна готовност за ВиК сектора. Ще имаме отговорната задача да провеждаме обществените поръчки. Вече има 5 нови консолидирани района, за които нашето желание е да можем да обявим и за тях възлагане на обществена поръчка. Последното нещо, което засяга ВиК сектора е това, че имаме амбицията да установим механизъм, за по-адекватно финансиране на ВиК сектора“, коментира Крумова. По думите й в много населени места има проблеми с водоснабдяването.

По темата за санирането на многофамилни жилища, тя посочи, че има над 3,9 млн. жилища в България. „Всички сме наясно, че това е от голямо значение за подобряване на общия изглед на населените места. Това беше възможност за много от малките и средните компании в строителния бранш да имат постоянна работа. Някои от очакваните резултати са около 11 млн. кв. м. ще бъдат обхванати. Над 340 000 обитатели ще бъдат облагодетелствани. Програмата се изпълнява в 165 общини. Програмата постига търсените ефекти, свързани с намаляване на разходите за отопление, води до спестени парникови емисии, подобрява комфорта в жилищата“, допълни Крумова. Тя уточни, че са били анкетирани живущи в 106 сгради, въведени в експлоатация, като 65% са заявили, че са удовлетворени от Програмата, а едва 2,7% са недоволни.

По думите й домакинствата са спестили средно 30% от разходите си за отопление спрямо предишния отоплителен сезон, като някои спестявания надхвърлят дори 60%. „Убедени сме, че трябва да продължим усилията в посока формиране на механизъм за по-нататъшното обновяване на сградите. Важно е тази Програма да бъде поставена в контекста на цялостната жилищна стратегия. Тази програма трябва да бъде базирана на дългосрочна визия. Категорично е необходимо да преосмислим позицията си по отношение на конструктивните мерки. Трябва да има обективна система за отчитане на действителните резултати, за да може да се извършва системен мониторинг“, добави тя. Според нея трябва да се засили и отговорността на собствениците за поддържане на общите части.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес