Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Добрев даде кабинета "Денков - Габриел" на прокуратурата

28 юни 2023, 15:06 часа
Реклама

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви, че е внесъл сигнал във Върховна административна прокуратура „за беззаконията на кабинета Денков“. Той атакува решението на редовното правителство от 23 юни за внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предриятия и търговски дружества с държавно участие в капитала.

Така вече ще се събира 100% от дивидента, а не само 50%, като срокът е 30 юни.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев нареди на НАП и АДФИ да направят проверки в Българския енергиен холдинг (БЕХ), където има съмнения, че със счетоводни трикове се укрива пълният дивидент: Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки? 

Според Василев БЕХ може и да крие около 1 млрд. лв., които да не внася като дивидент, чрез кредити на дъщерни компании. БЕХ установява, че в крайна сметка тези фирми не можели да върнат заемите в пълен размер, а тези кредити са в размер на 770 млн. лв., което води до големи разминавания в два различни отчета на холдинга.

"Сезирам Върховна административна прокуратура с искане за упражняване на надзор за законност и предприемане на действия за отмяна на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г., съответно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 г. на МС от 2023 г., в частта с която се разпорежда на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да внесе дивидент не по-малък от 1,588,375,000 лв., а именно нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол", пише в сигнала на Добрев, който сам споделя документа във Facebook.

С Разпореждане № 2 от 26.04.2023 г., Министерски съвет е регламентирал установяването и внасянето в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала по годишния финансов отчет за финансовата 2022 г. Изключение са лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“.

С Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г. на Министерски съвет е изменено и допълнено Разпореждане № 2, като т. 1, буква „б“ придобива следната редакция: „б) за разпределяне на дивидент от печалбата за акционерни дружества, при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „Резервен”, когато този фонд не е попълнен - 100 на сто, като дивидентът, който Български енергиен холдинг ЕАД следва да внесе, е не по-малък от 1 588 375 000 лв, а именно нетната печалба за 2022 г. декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

"Разпореждане № 4 от 2023 г., съответно Разпореждане № 2 на МС от 2023 г., в частта с която се разпорежда на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да внесе дивидент не по-малък от 1,588,375,000 лв., а именно нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол, е издадено в нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено като незаконосъобразно и засягащо по негативен начин важен държавен и обществен интерес", смята Добрев.

Той има следните съображения: че разпореждане №4 е издадено в нарушение на Търговския закон, тъй като съгласно него дивиденти се изплащат само ако според проверения и приет финансов отчет за съответната година чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, подлежащи на изплащане, е не по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав. За да бъде законосъобразно решението за разпределение на дивидент и за да се превърне абстрактното право за получаването му в ликвидно и изискуемо право на вземане в полза на държавата, решението трябва да е взето на база финансовите резултати от заверения от избрания одитор и приет Годишен финансов отчет за 2022 г. Само приетият съгласно раздел ХI от Търговския закон годишен финансов отчет би могъл да се ползва за разпределение на дивидент, тъй като този отчет представя вярно и честно имущественото и финансово състояние и финансовите резултати от дейността на предприятието, паричните потоци и собствения капитал, включитено и всички обезценки до края на финансовата година (чл. 24 от Закона за счетоводството).

"Индивидуалният и консолидираният финансов отчет на “Български енергиен холдинг” ЕАД задължително се изготвят при спазване на международните счетоводни стандарти. Съгласно тези стандарти е налице задължение за обезценки на активи и вземания при определени изисквания и по определена методология. Моделът за обезценки, разработен от международен екип от специалисти се прилага от началото на 2018 г., без изключение. През 2022 г. няма правени извънредни или специфични обезценки, които да не се дължат на този модел.

Съгласно чл. 26 от Закона за публичните предприятия само годишните и консолидираните отчети на публичните предприятия подлежат на задължителен независим финансов одит от регистрирани одитори в съответствие със Закона за счетоводството и Закона за независимия финансов одит, затова само тези отчети могат да се ползват за целите на чл. 247а от Търговския закон.

В нарушение на закона Министерски съвет разпорежда “Български енергиен холдинг” ЕАД да внесе дивидент в размер на нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Това нарушение е самостоятелно основание за отмяна на незаконосъобразния адвинистративен акт", смята Делян Добрев.

Според него е "безспорно ясно", че финансовите резултати на БЕХ не могат да се приемат за окончателни, съответно липсва правно основание разпореждането на Министерски съвет да реферира към този предварителен неодитиран отчет за 2022 г.

"Размерът на дивидента, така както е определен в Разпореждането на МС, е в противоречие с нормата на чл. 247а от Търговския закон, тъй като чистата стойност на имуществото съгласно проверения и приет Годишен финансов отчет за 2022 г., намалена с дивидентите, подлежащи на изплащане съгласно Разпореждане № 4 от 2023 г., е по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав", аргументира се той.

Според него максималната сума на дивидента, който може да бъде разпределен, съгласно чл. 247а от Търговския закон е 674 057 114.99 лв. "Сумата на дивидента, определена съгласно Разпореждане № 4, е с 914 317 885.01 лв. по-голяма от максимално допустимия размер на дивидента, твърди бившият министър на енергетиката.

Според него са допуснати и други нарушения при издаването на разпореждане № 4 от 2023 г на Министерски съвет. "Министерски съвет одобрява общата дивидентна политика, което изключва възможността за индивидуално посочване на конкретна сума за отчисляване от печалбата като дивидент от конкретно дружество", пише в сигнала му.

"При справка с публично достъпната информация на сайта на Министерски съвет става ясно, че за периода 2013 г. - 2021 г., включително, разпорежданията на Министерски съвет определят дивидента, дължим от публичните предприятия и дружествата с държавно участие като процент от печалбата им за съответната година. Единственото отклонение, с посочване на конкретна стойност, е налице в Разпореждане № 5 от 27.04.2022 г. и Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г., като и в двата случай се касае за отчисления от печалбата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД", добавя той.

Според него така се нарушава финансовата стабилност на „Български енергиен холдинг“ и дружествата от групата на БЕХ, и се "поставя под риск особено важен държавен и обществен интерес".

"В случай че не бъде отменено Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г. „Български енергиен холдинг” ЕАД да внесе дивидент в размер от 1,588,375,000 лв., би се стигнало до хипотезата на чл. 252, ал. 1, т. 5 от Търговския закон, тъй като чистата стойност на имуществото на дружеството ще е отрицателна величина, по-малка от размера на внесения капитал. Евентуално намаляване на капитала, преобразуване или прекратяване на дружеството ще доведат до колосални загуби за българската държава, които най-общо могат да се определят като застрашаване на националната сигурност", пише Добрев.

"С изплащането на дивидент в такъв огромен размер, дори да не се стигне до хипотезата на чл. 252, ал.1, т. 5 от Търговския закон, би се стигнало като минимум до следните рискове:

1. Създава се риск за предсрочна изискуемост на две облигации на БЕХ ЕАД за 1.2 млрд. евро;

2. Нарушава се ковенантите по облигационните емисии на БЕХ ЕАД;

3. Поставя се под съмнение възможността на БЕХ ЕАД да обслужва регулярно плащанията по тези финансови инструменти;

4. Поставя се под сериозен риск бъдещо излизане на финансовите пазари от страна на БЕХ ЕАД;

5. Предполага значително по-висока рискова премия за БЕХ ЕАД, правейки цената на бъдещото финансирането прекалено висока;

6. Ще доведе вероятно до намаляване на кредитния рейтинг на БЕХ ЕАД с всички произтичащи от това негативни последици;

7. Застрашават се всички планове за изграждане на нови мощности и/или модернизация на централите предвид инвестиционната програма и задълженията по различните направления, вкл. Планът за възстановяване и устойчивост".

ОЩЕ: Денков: Крайният вариант на бюджета зависи от проверките на отчетите на БЕХ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес