В Пловдив не приеха забраната за носене на бурки

876
В Пловдив не приеха забраната за носене на бурки
Снимка: Getty Images/Guliver

Общинският съвет в Пловдив не прие промени в Наредбата за обществения ред, с които се забранява носенето на обществени места на аксесоари, прикриващи лицето.

За забраната, по-популярна като "забрана на бурките", гласуваха 15, против 12, а 21 се въздържаха.

Предложението бе внесено от групата общински съветници от Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ). По тяхна инициатива на 13 май в залата на Общинския съвет бе насрочено и обществено обсъждане, на което обаче дойдоха едва десетина пловдивчани.

Част от общинските съветници за пореден път изложиха аргументи против.

Пепа Деведжиева от групата "Здравко Димитров - да решаваме заедно" бе категорична, че няма да подкрепи предложението. По-рано от "Съюз за Пловдив" и лично председателят на групата съветници Дани Каназирева подчертаха, че местна забрана на бурките е абсурдна при положение, че няма приет закон от Народното събрание, информира Topnovini.bg.

Първа глоба за носене на бурка в Пазарджик

Полицейски служители са съставили акт за нарушение на жена от Пазарджик, която е носела облекло, покриващо лицето, съобщават от областн...

Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив" заяви, че приемането на такава забрана би било пагубно за пловдивското общество. Според него проблемът трябва да бъде решен на ниво парламент. Той предложи точката да бъде отложена до приемането на законови промени на национално ниво, но предложението му не бе прието.

"Ако Пловдив имаше проблем с бурките, най-малкото на общественото обсъждане щяха да дойдат стотици хора, а в залата имаше само 10 души. Живея толкова години в този град и никъде не съм видял бурка", заяви Спас Гърневски от групата на ГЕРБ.

По думите му тази тема за Пловдив не съществува. "Истинските патриоти създава значими теми, фалшивите патриоти създават такива като казуса с бурките", заяви Гърневски. Той направи предложение точката да бъде оттеглена "в името на толерантния Пловдив".

"Пловдив трябва да взаимства тази практика от Франция и от Европа, да направи проевропейски избор", призова Георги Колев от групата на земеделския съюз "Ал. Стамболийски".

"След като министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че това е по-доброто решение, не виждам защо трябва да се притесняваме от приемане на местна наредба", коментира Александър Сиди от ВМРО.

И в Петрич искат забрана на бурките

И в Петрич предлагат строги санкции за носене на бурки. Идеята е на общинския съветник от ВМРО-БНД КирилСтойков, който предлага глобит...

Actualno.com припомня, че ако забраната бе влезнала в сила 300 до 500 лева за първо нарушение и от 1000 до 1500 лева за второ нарушение бяха предвидени за глоби, касещи носенето на бурки на обществени места в Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви по-рано през месеца, че ще подкрепи предложението на съветниците от Патриотичния фронт-НФСБ-ВМРО.

Забрана за носенето на бурки на обществени места вече приеха общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора, а подобни предложения бяха внесени в Пловдив, където идеята отпадна, Бургас, София, Благоевград, Шумен, Хасково и Харманли.

Междувременно полицейски служители съставиха акт за нарушение на жена от Пазарджик, която е носела облекло, покриващо лицето, съобщиха на 16.05.2016 г. от областната дирекция на МВР.

В Пазарджик забраната за носене на бурки беше приета в края на април. Според решението на общинските съветници глобата за установено първо нарушение е 300 лв., а за всяко следващо 1000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В Пловдив се проведе обучение на Монтесори учители

Спешни медици свестяваха възрастни хора, припаднали в жегата в Пловдив

Община Пловдив започва 24-часови проверки срещу незаконното палене на отпадъци

Община Пловдив с екоинициативи до края на юни

Фестивалът “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив представя три концерта

Мухъл и течове в нова детска градина в Пловдив

Пловдив в ритъма на Франкофоли България 2024

Креативна измама: С пачки „кукли“ касиерка си прибра 144 хил. лв. от пловдивска банка

Променят движението на влаковете през гара Пловдив

Пещ в автобуса: 48 градуса в градския транспорт в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com