Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно по-висока заплата ще получава кметът на Пловдив

12 март 2020, 19:56 часа
Реклама

По-висока заплата в двоен размер ще получава вече кметът на Пловдив Здравко Димитров, увеличават се възнагражденията и на районните кметове. Кметската заплата е вдигната от 1449 на 3350 лева.

Реклама

Районните кметове пък вече ще получават 2210 лева, като преди заплатите им са се равнявали на 1400 лева. Толкова става и възнаграждението на кмета на район Западен Димитър Колев, който досега получаваше по-малко от колегите си - 1262 лв. Сега обаче и неговата заплата ще се изравни с тази на останалите му колеги, предаде Евроком.

Предложението за увеличение на заплатите дойде от председателя на бюджетната комисия на Общинския съвет в Пловдив Константин Георгиев. Засега обаче няма да бъдат увеличавани заплатите на председателя на местния парламент Александър Държиков и съветниците.

В момента възнаграждението на председателя на Общинския съвет е от 1350 лева. Предложението за увеличението на заплатите на кметовете и общинската администрация е прието с мнозинство от 36 гласа "за", като само един е "против", а 10 - "въздържали се".

По този начин служителите на общината също ще бъдат с по-високи заплати, като ще се радват на 10 до 15-процентно увеличение в зависимост от функциите, които изпълняват.

Припомняме, че неговият предшественик Иван Тотев смяташе да увеличи заплатата си в края на мандата, но след остри реакции в общественото пространство той се отдръпна от това предложение.

В предизборните си обещания, Димитров твърдеше, че няма да има увеличение на заплатата му.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес