Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В зверски финал: Шампионът Якоб Ингебригтсен остана без медал на 1500 метра в Париж

06 август 2024, 22:13 часа • 1812 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Суперфаворитът и олимпийски шампион от Токио 2020 - Якоб Ингебригтсен, остана без медал във финала на най-силното бягане на 1500 метра в историята на олимпийските игри! Норвежецът не успя да влезе в топ 3 на Париж 2024, след като бе изпреварен от трима състезатели в последните метри.

Кол Хокър спечели олимпийската титла на 1500 метра

Олимпийски шампион стана американецът Кол Хокър, който направи най-силен финален спринт и финишира с резултат 3:27.65 мин. - нов олимпийски рекорд. Всъщност първите четирима успяха да подобрят стария олимпийски рекорд, което е доказателство, че това е най-силното бягане на 1500 м на олимпиада.

Кол Хокър

Джош Кър отново победи Ингебригтсен, но остана със сребро

На втора позиция финишира "кошмарът" на Ингебригтсен - британецът Джош Кър, който успя да го победи и на Световното първенство през 2023-а. Кър успя да постави нов национален рекорд на Великобритания с резултат 3:27.79 мин.

На трето място се нареди американецът Яред Нугусе с нов личен резултат от 3:27.80 мин. Ингебригтсен пък спази обещанието си и поведе бягането от самото начало, като в един момент успя да се откъсне с няколко метра, но в последните 150 метра бе застигнат и задминат от конкурентите си.

Норвежецът финишира на четвърто място с 3:28.24 мин. - на близо секунда и половина от личния си резултат от 3:26.73, поставен на Диамантената лига в Монако преди месец. Още двама атлети успяха да слязат под 3 минути и 30 секунди - Хобс Кеслър от САЩ и Нийлс Ларос от Нидерландия.

Якоб Ингебригтсен

Как Якоб Ингебригтсен загуби финала на 1500 метра в Париж

Ингебригтсен не успя да развенчае мита, че за да спечелиш 1500 метра, трябва да стоиш отзад. Точно обратното: норвежецът загуби от стратегията си да води бягането от самото начало, като изведе състезанието за останалите и стана жертва на финалния спринт на значително по-свежите Хокър, Кър и Нугусе.

Малка утеха за Якоб бе това, че финишира пред сънародника си Нарве Гиле Нордас (7-ми, 3:30.46 мин.), който тренира при баща му Гьерт Ингебригтсен. Припомняме, че "норвежкият метод" на бащата на Ингебригтсен съдържал обиди и бой с мокра кърпа - обвинения от Якоб и неговите братя, които тепърва ще се доказват в съда.

Якоб ще търси реванш на 5000 метра 

За Якоб Ингебригтсен остава надеждата, че ще успее да завоюва олимпийска титла в бягането на 5000 метра. Още утре (7 август) норвежецът ще бяга в сериите на 5000 метра, а големият финал е в събота (10 август) от 20:50 ч българско време.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Затишие пред буря, но и брутални рекорди: "Бегачите" през юли 2024 г. (ОБЗОР)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес