Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да се отправим на приключение из непознатите острови на Европа

18 септември 2024, 07:45 часа • 713 прочитания

Какво си представяте, като чуете „островно приключение“? Вероятно палми, бял пясък и уютни колиби със сламен покрив и 4-звездно обслужване. Е, днес ви каним на друг тип островно приключение, наблизо, в Европа. Става дума за непознатите острови на Европа – о. Джърси, о. Ман и Фaрьорските острови. Те крият в себе си суровата красота на европейския север и разказват старите легенди за викингите. Преди да тръгнете, не забравяйте да активирате роуминга от А1, за да останете свързани с близките си хора и да споделяте приключенията си с тях в реално време.

Къде е о. Джърси?

Остров Джърси е британски, но е по-близо до Франция. Разположен във водите на Ламанша, това компактно парче земя е с размери 8 на 14,5 км. На него има всичко, от което един турист се нуждае – замък, пристанище, вкусна морска храна, впечатляващи залези, възможност за каране на сърф, за излежаване на плажа, луксозни магазини с нечувано ниски цени, заради данъчната политика и език, който е толкова колоритна смесица между френски и английски, че ще зарадва всеки любител-лингвист.

Добрите новини не спират дотук. Тъй като е остров, разстоянията са малки и винаги сте на 10 минути от морето. Приливите и отливите са с голям диапазон и се отварят възможности за пешеходни разходки до места, които през половината ден са залети от вода, като например внушителния фар в Корбиер. Препоръчително е за тези разходки при отлив да използвате местен екскурзовод, за да сте спокойни, че няма да се останете край фара, докато трае прилива. След една такава обиколка човек със сигурност огладнява, така че се отправете към крайбрежните капанчета, в които да опитате вкусна морска храна, докато гледате морето.

Говорите ли мански галски?

Остров Ман е самоуправляваща се територия на Британската корона. Откриваме го в ирландско море, където обикновено времето е като морска приказка – с бриз, дъждец и обещание за нови приключения. А такива няма да ви липсват там. Например, може да отидете до предполагаемия гроб на крал Артур в замъка Пийл, построен през XII век. Или пък да се отдадете на езда из зелените поляни и хълмове на острова. Или пък сте от кулинарните пътешественици, които ще открием в местните рибни ресторанти, готови за нова порция пушена херинга и раци?

Ако се чудите на какъв език ще се разберете с местните, не се тревожете – английският е официален език. Опитате ли се обаче да научите няколко думи на местния мански галски, със сигурност ще спечелите уважението на жителите на острова.

Извинете, къде е центърът на Торсхавн?

Торсхавн е столицата на Фарьорските острови. Това е архипелаг от 18 острова, разположен между Норвегия, Исландия и Шотландия. Вулканичните изригвания преди милиони години са създали спиращи дъха гледки – високи скали, дълбоки фиорди, зелени долини и плажове с черен пясък. Честите дъждове и мъгли създават мистична атмосфера, която допринася за очарованието на островите.

Забележителностите са истинско предизвикателство за тези, които не говорят местния език. Слайтаратиндур например е името на най-високия връх (880 м.), а Гасадалур е името на вероятно най-сниманото село в света. То е отдалечено, кацнало на върха на огромна скала, от която се спуска с грохот впечатляващия водопад Мулафосур.

И макар всички тези острови да изглежда, че са през девет земи в десета, всъщност са част от нашия континент и си заслужава да бъдат включени в списъка ви с дестинации, които да посетите скоро. Роуминг условията от А1 за тези дестинации са повече от изгодни и предлагат удобни възможности. Всяка една от тях попада в зона 3, за която дневната такса е 9,99 лева с включени 2000 MB на ден и 0,19 лева на минута разговор.

Активирането на роуминга става най-лесно през Моят А1 с няколко клика. Оттам можете бързо да управлявате всичко, свързано не само с роуминга, но и с много други услуги на А1. След това не е необходимо да предприемате допълнителни действия, когато отивате в чужбина. Можете да пътувате свободно в над 130 дестинации по света, без да проверявате и променяте тарифата си преди всяко пътуване.

Е, сега към кой остров ще се отправите?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес