Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътувате с ферибот? Какви са промените това лято? (ВИДЕО)

30 юли 2024, 14:35 часа • 4020 прочитания

В отпускарския сезон на всички ни се иска да отскочим до морето или да си направим почивка на някой остров в съседните ни държави. Придвижването обаче винаги е една от притеснителните теми, особено когато искаме да стигнем до някой остров с кола.

В днешната статия ще ви разкрием най-важните неща, които трябва да знаете, ако решите да пътувате с ферибот в Гърция или Турция.

Какво трябва да знаем? 

Пътуването с ферибот може да бъде приятно и удобно, но е важно да се подготвите предварително.

Едно от най-важните неща е направите резервация предварително, особено в пиковите сезони. Проверете дали е възможно да резервирате онлайн. В зависимост от дестинацията проверете предварително различните тарифи и условия.

През летен сезон 2024 много от туристите се оплакаха от високите цени на фериботите. От Атина до остров Родос за четиричленно семейство пътуването с ферибот е над хиляда евро, до остров Парос е 632 евро, до Хиос е 596 евро. Цените могат да варират в зависимост от сезона, деня от седмицата и вида на превозното средство.

Носете валиден документ за самоличност (лична карта или паспорт), тъй като може да бъдете проверени преди качване.

Много е важно да проверим и състоянието на автомобила си преди пътуването. Когато се качим на ферибота, трябва да следваме инструкциите на персонала за паркиране. Уверете се, че автомобилът е на ръчна спирачка и предавката е в неутрална позиция (или на първа скорост за ръчни трансмисии).

Съветваме да ограничите количеството багаж, което взимате с вас на палубата, и оставете по-големите куфари в автомобила или в определените за това зони. Винаги дръжте ценните си вещи и документи с вас.

Бъдете на пристанището поне 1-2 часа преди планираното отпътуване. За една от най-посещаваните дестинации в Гърция, остров Тасос - фериботите пътуват през половин час в рамките на целия ден.

И още нещо - често се случва фериботните компании да обявяват стачки в съседна Гърция. Проверете това обстоятелство преди път.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес