Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора медицинска експертиза - невъзможна: Нужни са стандарти, смята адвокат по медицинско право (ВИДЕО)

16 август 2023, 17:59 часа • 13437 прочитания

Стандарт за съдебна медицина трябва да има, но не по начина, по който беше предложен от Министерството на здравеопазването седмици след случая с нападението в Стара Загора. Това каза специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова в Студио Actualno.

ОЩЕ: Стандартът за съдебна медицина е пуснат за обществено обсъждане - какво гласи?

Медицинската документация може лесно да се манипулира

Медицинският стандарт не е някакъв шаблон - оценката на медико-биологичните признаци на една травма не се прави по закона, смята адвокат Петрова. Според нея лекарят в конкретния случай от Стара Загора е написал това, което е видял в епикризата. "Ако аз не съм виждала един пострадал никога, но дойде неговата епикриза и ми кажат: "Изгответе заключение какви са травмите", аз трябва да прочета какво му се е случило. Ако пише, че има множество порезни рани в областта на торса, знам ли колко са, какви са, колко са дълбоки – не. Ние нямаме стандарт за това как се пише медицинската документация. Тя подлежи на манипулиране, губене, дописване и т.н.", казва тя.

Адвокат Петрова смята, че работата на съдебните лекари не трябва да е по шаблон, за да не бъдат лишени те от специфичните си знания, а да се въведе обща правна рамка. "Например: Може ли само въз основа на един документ да се направи заключение? Трябва ли задължително лицето да се прегледа и в какъв срок? Ако днес ви нанесат травми и отидете при съдебен лекар след 15 дни, какво ще види той?", попита реторично тя.

Проблемните точки в проекта

Съдебните лекари не лекуват пациенти - тяхната работа е оценъчна, експертна. Предложеният проект за стандарт трябва да има законова делегация - т.е. Закона за лечебните заведения. Там обаче няма текст, който да обхваща съдебната медицина. "Това е един Франкенщайн", смята адв. Петрова. Тя смята, че трябва да има първо промяна в закона, защото иначе стандартът няма да е с правна стойност.

Отделно, в предложението пише, че всички спорове и деонтологични проблеми ще се решават от съдебни лекари. "Те нито имат опит, нито имат правомощия. Някой е писал някакъв текст, който няма как практически да бъде приложен", смята адвокатът.

"400 рани - звучи шокиращо, но дали е истина?" - ето как адв. Петрова тълкува случая с нападението в Стара Загора и какво още знае за него:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес