Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васко Кръпката: В Украйна видях зверствата на Русия, но и смелостта на хората (ВИДЕО)

08 март 2023, 20:30 часа • 10244 прочитания

Основателят на "Подуене блус бенд" Васко Кръпката стана първият български музикант, който отива в Украйна, за да подкрепи народа ѝ и доброволците, които помагат, една година след началото на руската инвазия. На 1 март той свири в столицата Киев "с надеждата за скорошна победа". Пред Студио Actualno той разказа за преживяването, както много и детайли от живота на украинците по време на война.

По думите му целта на посещението е била да се докаже подкрепата на българския рок и джаз към борбата на украинците. "Целта беше да представим България в една друга светлина, защото тук има гласовити хора, които обаче не са много, просто гласът им се чува повече. Чудя се тези хора нямат ли сърце? Който в момента подкрепя агресията на Русия - той няма сърце", каза той.

"Освен това, искам да покажа, че мислещите българи у нас подкрепят Украйна в тези трудни моменти, въпреки че държавата е много пасивна и страхлива", добави Васко Кръпката.

"Видях зверствата, видях отвратителната страна на войната, видях и надеждата, вярата, организацията, смелостта в очите на украинците. Видях мотивацията да си отвоюват свободата. Видях, че няма да се откажат и че руската армия отстъпва", разказа той и допълни, че в Киев е все едно няма война, въпреки че сирените се включват по няколко пъти на ден.

През деня се е срещнал с българи и украинци, с които посвирили спонтанно на Стъкления мост в Киев, построен от кмета Виталий Кличко. Преди няколко месеца руските сили го обстрелваха като отговор за атаката срещу Кримския мост, но не успяха да го разрушат.

Васко Кръпката разказа и за посещението си в два от по-малките градове, докъдето успяха преди година да стигнат руските войски при напредъка към столицата Киев. "Гледката е смразяваща! Въпреки това местните жители са доказали, че са организирана нация и бързо възстановяват пораженията", разказа той.

Още разкази от Украйна и е мнението му по темата с преместването на Паметника на съветската армия - вижте в пълния разговор с Васко Кръпката:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес