Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Чолаков: Ще има временен мир между Доган и Пеевски, после единият ще унищожи другия (ВИДЕО)

10 юли 2024, 19:30 часа • 7440 прочитания

"Най-големият хищник в ДПС" си остава Ахмед Доган. Това заяви в Студио Actualno социологът и политолог доц. Петър Чолаков относно вътрешната битка между почетния председател и съпредседателя Делян Пеевски.

"Единият ще бъде смачкан, и то позорно"

Според него е "илюзия", че Доган и Пеевски ще се разберат. "Един от двамата ще бъде смачкан, и то позорно. Ще има временно примирие, така ще изглежда, но е въпрос на време да бъде нанесен решителният удар, с който единият ще унищожи другия. Към момента изглежда, че Доган е по-силният, но не трябва да бързаме със заключенията", каза доц. Чолаков.

Още: Планът на Доган за Пеевски: След операция "Феномен" идва КОЙ

Снимка: Петър Чолаков, Actualno.com

Може ли да има ДПС без Пеевски?

Делян Пеевски се отличава от други "позорно напъдени" лидери в ДПС като Мустафа Карадйъ и Лютви Местан с това, че "има собствена легитимност и властови ресурс", смята политологът. "Поради факта, че Пеевски е такъв финансово силен и властово силен човек, е много по-трудно е да бъде екстрахиран от пастта, от устата на ДПС. Ако не беше така и беше тръгнал да се прави на интересен, Доган много бързо щеше да го смачка".

Още: Депутати от ДПС се подписали под празен лист, после разбрали, че избрали Пеевски за председател на групата

"Доган реши, че може да повери семейната фирма на Пеевски, защото през годините той е демонстрирал лоялно, рационално поведение, но изведнъж показа една друга своя страна – голямо властолюбие, и реши, че всичко иска да заграби за себе си. Започна да изтласква настрани другия съпредседател Джевдет Чакъров. Чакъров има своята външна политическа легитимност – важен е за гласовете в Турция. Това беше смисълът на идеята на Доган. Пеевски не се съобрази с това", анализира доц. Чолаков.

Гледайте още във видеото: "скатът" ПП-ДБ и "китовете" ГЕРБ и ДПС; кой загуби най-много от провалената сглобка; кога ще има нови избори?

Водещ: Мирослав Димитров

Още: Оста Русия-Украйна ли скара Доган и Пеевски? Антон Кутев в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес