Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Viasat Explore за невероятното оцеляване след самолетната катастрофа в Андите. 1972 г.

14 октомври 2024, 13:30 часа • 637 прочитания

През октомври 1972 г. чартърен самолет, превозващ уругвайски отбор по ръгби, техните приятели и членове на семействата, се потапя в една от най-враждебните среди на Земята - покритите със сняг Анди. Това, което следва, е мъчителна история за оцеляване при нулеви шансове, история толкова необикновена, че все още шокира света и до днес. От 45-те пътници на борда само 16 успяват да останат живи, но не и без да платят смазваща цена.

Тази невероятна история сега се преразглежда в документалния филм „Живи: Самолетната катастрофа в Андите, премиера по Viasat Explore в Централна и Източна Европа на 20 октомври от 23:05 часа. В три завладяващи епизода самите оцелели разказват изпитанието си с ярки, мъчителни подробности. Това е пътуване в сърцето на една от най-отчаяните и дръзки истории от 20-ти век за оцеляване.

Видео за „Живи: Самолетна катастрофа в Андите“ по Viasat Explore

Блокирани в студа: Катастрофата и последиците

На 13 октомври 1972 г. полет 571 на уругвайските военновъздушни сили, превозващ отбора по ръгби на Old Christians Club, се разбива в Андите поради лоши метеорологични условия и навигационни грешки. Останките се озовават на отдалечен ледник, над 12 000 фута над морското равнище, на толкова отдалечено място, че спасителна операция изглежда невъзможна. Оцелелите се оказват в една от най-суровите среди в света, където температурата пада доста под нулата през нощта. Без зимни дрехи и само с минимални запаси от храна, надеждата започна да изчезва почти веднага.

Това, което е останало от самолета, осигурява оскъдно убежище. Оцелелите разпределят каквато храна намерят - малко шоколад, няколко бутилки вино - но става ясно, че с тези провизии няма да изкарат. Издирвателните групи претърсват региона в продължение на 11 дни, преди да се откажат, погрешно допускайки, че никой не би могъл да оцелее след катастрофа в такава враждебна среда.

Изправени пред немислимото

С течение на дните гладът и студът взимат жертви. Невиждайки спасение и с тела, отслабени от глад, оцелелите са изправени пред невъобразима дилема: да загинат от недохранване или да се обърнат за препитание към телата на мъртвите си приятели.

Едно от най-шокиращите разкрития от катастрофата в Андите е, че те правят невъзможния избор да изядат замръзналите тела на загиналите при катастрофата.

Това решение не е взето леко. Оцелелите - много от тях вярващи християни - се борят с морала на действията си, но когато дните се превръщат в седмици, те осъзнават, че оцеляването би означавало да се премине граница, която никога не са предполагали, че може да бъде премината. В отчаянието си те рационализират постъпката: спътниците им, неспособни да изкажат мнение, биха разбрали. Въпрос на живот или смърт е.

Издръжливост пред гнева на природата

Повече от два месеца оцелелите се борят с минусови температури, глад и психологически терзания. Природата е неумолима, периодично лавини погребват останките, отнемайки още животи. Хипотермията също взима своето, тъй като нараняванията от катастрофата правят невъзможно за някои да се движат изобщо.

Но въпреки отчаянието човешкият дух издържа. Тези, които могат да вървят, започват да обмислят невъобразимото: преход през безмилостната планинска верига, за да намерят помощ. Двама оцелели, Нандо Парадо и Роберто Канеса, в крайна сметка намират сили да се впуснат в коварно 10-дневно пътуване през Андите - без подходяща екипировка или познаване на терена. Умиращи от глад и близо до смъртта, двамата изкачват близо 15 000 фута през сняг и скали, преди по чудо да срещнат чилийска овчарка, която ги отвежда на безопасно място.

Чудото на оцеляването

На 20 декември 1972 г., след повече от два месеца невъобразими страдания, светът най-накрая научава за оцелелите. Спасителен екип, воден от Парадо и Канеса, стига до мястото на катастрофата и транспортира с хеликоптер останалите 14 оцелели. Тяхната невероятна издръжливост и решителност в лицето на огромни предизвикателства, привличат световното внимание и тяхната история се превъръща в символ на човешката устойчивост.

От 45-те пътници, качили се на борда на самолета, само 16 успяват да останат живи, всеки завинаги променен от изпитанието. За тези, които са оцелели, емоционалните белези от решенията, които е трябвало да вземат, и приятелите, които са загубили, ще останат с тях завинаги.

Какво ни остави историята със самолетната катастрофа в Андите

Историята на самолетната катастрофа в Андите е смразяващо напомняне за това колко дълго трябва да издържи човешкият дух, за да оцелее. Оцелелите се обикновени хора, попаднали в необикновена ситуация, принудени да изтърпят невъобразими ужаси, за да останат живи. Техният случай, някога заровен под снега и леда на Андите, сега е един от най-известните случаи на оцеляване в съвременната история.

Документалната поредица в три части хвърля нова светлина върху това необикновено изпитание, включвайки невиждани досега кадри и лични разкази на онези, които са преживели кошмара. За всеки, който гледа, това е мъчителна, но дълбоко човешка история за оцеляване, издръжливост и воля за живот, независимо от цената.

Чрез ярките и силни свидетелства на оцелелите, „Живи: самолетна катастрофа в Андите“ разказва истинската история на техния героизъм по време на това, което стана известно като „Чудото на Андите“. То би учудило — и разтревожило— света дори и днес.

От 20 октомври, всяка неделя в 23:05 часа с повторение в сряда от 23:55 часа. По Viasat Explore. 

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин.

За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG & YouTube канала на Viasat World Bulgaria.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес