Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха още една неизвестна картина на Ван Гог

01 септември 2022, 08:55 часа • 5717 прочитания

Британски учени пресъздадоха скрит портрет на двама борещи се голи мъже, нарисуван от легендарния нидерландски художник Винсент ван Гог 135 години след неговото създаване, съобщава Express.

Откритата творба е била под слоя на друго творение на художника – рисунка с цветя. Ван Гог е използвал платното повторно. През 2012 г. рентгенова снимка на картина с цветя в нидерландски музей потвърдила съществуването на произведението на изкуството. На 22 януари 1886 г. нидерландският майстор казал на брат си Тео: „Тази седмица нарисувах нещо голямо с две голи тела – двама борци.“

Оригиналната картина. Kröller-Müller Museum

В хода на проект, който продължил 5 месеца, неврологът Антъни Бурачед и физикът Джордж Кан, доктори в Университетския колеж в Лондон, пресъздали картината в пълен цвят, като обучили алгоритъм, за да симулират как може да е изглеждала оригиналната картина, базирайки се на щрихите на холандския художник в стотици различни произведения. Работейки заедно с математика и творчески директор Йеспер Ериксон, двамата учени използвали рентгенови лъчи, изкуствен интелект и 3D печат, за да постигнат възможно най-добрия резултат.

Образът на борците е нарисуван под „Натюрморт с ливадни цветя и рози“, създаден през 1886 – 1887 г. с маслени бои върху платно с размери 100 х 80 см, отбелязват експертите. В момента картината се намира в музея Крьолер-Мюлер в Отерло.

"Доколко нашата версия прилича на оригиналната картина, е невъзможно да се каже в момента. Но това, което създадохме, е много убедително и е най-доброто предположение, което можем да получим днес с помощта на съвременните технологии", обясняват експертите.

Те обаче признават, че технологията не е перфектна, защото въпреки че рентгеновите лъчи разкриват широки контури, те представляват статистически метод за интерпретация.

На учените е неизвестно защо Ван Гог е рисувал върху двамата борци. Художниците обикновено използват повторно платното или за да спестят пари, или защото не са доволни от резултата.

Ван Гог пристига в Антверпен през 1885 г. и на следващата година се записва в художествената академия. Част от обучението включвало рисуване на борци. Ван Гог казал на брат си: "Наистина ми харесва да правя това."

Пресъздадената творба трябва да бъде изложена тази седмица на панаира Focus Art Fair в Carrousel du Louvre, Париж.

По-рано учени откриха друго неизвестно творение на Ван Гог –собствения му автопортрет. Десетилетия са били необходими на учените, за да открият автопортрета на легендарния художник, скрит под картината му „Глава на селянка“.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес