Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха мистерията на 5200-годишна жертва на убийство от торфено блато в Дания

16 февруари 2024, 08:40 часа • 5214 прочитания

Археолози, антрополози и палеогенетици са провели цялостно изследване на така наречения Витрупски човек, чиито останки били открити преди повече от сто години в датско торфено блато. Те изяснили, че този мъж вероятно е бил роден в по-северните райони на Скандинавия в популация от мезолитни ловци-събирачи-рибари около 3300 – 3100 г. пр.н.е. Приживе обаче той се е преместил на юг, за да живее сред неолитни земеделци и животновъди. Множеството наранявания по черепа му показват, че той е умрял от насилствена смърт, след което останките му се озовали в блато. Това се съобщава в статия, публикувана в списание PLoS ONE.

ОЩЕ: Кости и артефакти от блатата в Дания са свързани с древни жертвоприношения

Торфените блата на Северна Европа са дали много интересни археологически и антропологични находки: от дървени прибори до идеално запазени блатни мумии. Например през 1915 г., по време на добив на торф в северозападна Дания, били открити останки, които нарекли Витрупският човек. Те принадлежали на мъж на около 30 – 40 години, живял около 3300 – 3100 г. пр.н.е., тоест през епохата на неолита, когато Културата на фуниевидните чаши е живяла на територията на тази скандинавска страна. До останките му имало и кости на животно, дървена тояга и керамичен съд.

Учените са установили, че смъртта на мъжа е била насилствена: по черепа му се виждали незараснали травми, които може да са били причинени от тоягата, намерена наблизо. По структурата на черепа човекът се различавал от представителите на Културата на фуниевидните чаши, живели по същото време. Впоследствие палеогенетиците потвърдили, че неговите предци очевидно са живели в Европа още през мезолита.

Сега Андерс Фишер от Университета в Гьотеборг, заедно с колеги от Австралия, Великобритания, Дания, САЩ и Швеция, е представил резултатите от по-детайлно и комплексно изследване на тези останки. Учените отбелязват, че Витрупският човек е сходен по произход със скандинавските ловци-събирачи-рибари и е поразително различен от повечето земеделци от тогавашна Южна Скандинавия, чиито предци произлизат главно от мигранти от Мала Азия, които започват да се преселват в Европа през VII хилядолетие пр.н.е.

Анализът на изотопния състав на стронция и кислорода показал, че човекът Витруп е роден далеч от мястото на своята гибел – очевидно в по-северните райони на Скандинавия, на територията на съвременна Норвегия или Швеция. Но в детска възраст той е мигрирал в друг регион. Освен това, съдейки по изотопите на въглерода и азота, промяната на местожителството била съпроводена от промяна в диетата. Така през първите години от живота му храната му е включвала значително количество морска храна, а в юношеството е преобладавала диета, включваща продукти от земен произход, като зърнени храни, месо или млечни продукти. Учените изследвали и зъбния камък на мъжа с помощта на молекулярни методи. Палеопротеомният анализ разкрил протеини с овчи или кози произход, а също атлантическа треска, обикновен тюлен и китоподобни.

ОЩЕ: Неръкотворните мумии

Изследователите предлагат няколко версии за това как този човек е дошъл в северозападната част на съвременна Дания. Например той може да е участвал в омбени, които са известни от археологически данни. По-конкретно северните ловци-събирачи-рибари се интересували от кремък. Възможно е по време на такива контакти той да е останал да живее сред носителите на Културата на фуниевидните чаши или например да е бил пленен от тях. В крайна сметка той е завършил живота си далече от своята родина в резултат на ритуално жертвоприношение или обикновен акт на междуличностно насилие.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес