Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Прокълнат от Бог Яхве". Древна "плочка с проклятие" може да съдържа най-ранното еврейско име на Бог

09 декември 2023, 09:40 часа
Реклама

Археолози, работещи на Западния бряг, казват, че са открили малка „плочка с проклятия“, едва по-голяма от пощенска марка, изписана с древни букви в ранна форма на иврит, които призовават Бог да прокълне човек, който наруши думата си.

Оригиналните констатации са публикувани в статия през май 2023 г. в списание Heritage Science. През декември 2023 г. археолози, скептично настроени към находката, публикуваха три статии, твърдящи, че така наречената плочка с проклятието може всъщност да е риболовна тежест и това, което изглежда като еврейски букви върху нея, е резултат от естествено изветряне.

Въпреки че датировката не е проверена и находката все още не е публикувана в рецензирано списание, нейните откриватели смятат, че плочката е най-малко на 3200 години. Това би направило описанието най-ранния известен текст на иврит от няколкостотин години и първият, който съдържа еврейското име на Бог, казват те.

ОЩЕ: Древни проклятия на Мойсей са дешифрирани в Израел

Michael C. Luddeni/Associates for Biblical Research

Въпреки това няколко археолози, които не са участвали в откритието, казват, че не могат да оценят находката, докато подробности за нея не бъдат публикувани в научно списание; и поне един експерт предупреждава, че табличката може да не е толкова стара, колкото твърдят откривателите.

Ръководителят на проекта Скот Стриплинг, археолог и директор на разкопките на базираната в САЩ Associates for Biblical Research (ABR), казва пред Live Science, че екипът му е открил плочката с проклятието високо на планината Ебал, северно от град Наблус, през декември 2019 г.

Стриплинг и колегите му обявиха находката на пресконференция в Хюстън, Тексас, на 24 март.

Подробности за плочката – малък сгънат оловен лист 2,5 на 2,5 сантиметра – щели да бъдат публикувани в археологическо списание по-късно тази година, но екипът искал да направи съобщението, преди новината за обекта изтече, казва Стриплинг.

Четиридесет букви, изписани в ранна форма на еврейски или ханаански върху външната и вътрешната повърхност на сгънатата оловна плоча, предупреждават какво ще се случи, ако някой под завет – правно обвързващо споразумение – не изпълни задълженията си.

„Проклет, проклет, проклет – прокълнат от Бог Яхве“, гласи надписът, използвайки трибуквена форма на еврейското име на Бог, което съответства на английските букви YHW.

Табличка за проклятие

Стриплинг и неговият екип открили плочката с проклятието чрез процес на "мокро пресяване" на материал – тоест измиване на утайки с вода – който бил изхвърлен по време на археологическите разкопки на планината Евал през 80-те години.

Тази конкретна купчина утайки вероятно е изхвърлен материал от разкопките на древната каменна структура, наречена „Олтарът на Исус Навиев“, високо на билото на планината, обяснява изследователят.

Купчината отломки, където е открита плочката, изглежда, е от разкопките през 80-те години на ХХ век на Олтара на Исус Навиев на планината Евал, за който се смята, че датира от XI и XIV век пр.н.е. zstadler / CC-BY-SA-4.0

Някои смятат, че съоръжението може да е мястото, където библейската фигура Исус – наследникът на Мойсей като водач на израилтяните – е принасял в жертва животни на Бог, докато други смятат, че това е жертвен олтар от желязната епоха, няколкостотин години по-късно.

Стратиграфията на обекта – с други думи, датите на различни слоеве земя, определени от археологически разкопки – предполага, че плочката датира от около 1200 г. пр.н.е. най-късно и може би от през 1400 г. пр.н.е., казва Стриплинг.

Анализът на химическите изотопи на оловото, използвано в таблетката, показва, че то идва от мина в Гърция, която е била активна през този период, и много ранните протобукви – някои от които все още имат форми, извлечени от по-ранни изобразителни символи, или йероглифи — съответстват на предполагаемите дати.

ОЩЕ: Археолози опровергаха една от най-известните библейски истории за цар Соломон

Според Книгата Второзаконие в еврейската Библия планината Евал е едно от първите места в Ханаан, видяно отдалеч от древните израилтяни, след като са били изведени от източната пустиня от Мойсей.

В библейски пасаж Мойсей призовава една група израелски племена да прогласят проклятия от планината Евал, докато друга група древни израелски племена провъзгласяват благословии от близката планина Гаризим.

Новооткритият предмет е единственият известен пример за „плочка с проклятие“, намерена на мястото, въпреки че те са често срещани в еврейски обекти на други места, които датират от много по-късните елинистически и римски периоди, след около края на четвърти век пр.н.е., каза Стриплинг.

Древните израилтяни

Ако датата бъде потвърдена, надписът върху плочата с проклятието би изместил най-ранната известна дата за грамотност сред древните израилтяни с няколкостотин години; досега най-ранното доказателство е надписът Khirbet Qeiyafa, датиращ от около Х век пр.н.е., според изследователи от израелския университет в Хайфа.

Стриплинг вярва, че плочата с проклятието от планината Евал може да е доказателство за библейската история за древните израилтяни, пристигащи в региона – тогава наричан Ханаан – от по-далеч на изток.

„Имаме древен текст, който казва, че израилтяните са пристигнали около 1400 г. [пр.н.е.], а след това имаме доказателства за тях на планина, където Библията казва, че са били, пишейки език, който Библията казва, че са използвали – казва Стриплинг. – Мисля, че един справедлив човек би могъл да направи индуктивно заключението, че там е имало израилтяни.“

Други археолози обаче са на мнение, че има малко доказателства за библейската история, че израилтяните са били отведени в Ханаан от Мойсей; вместо това, археологията предполага, че поне някои от израилтяните произхождат от ханаанските земи, които са станали израелските царства.

Израел Финкелщайн, археолог и почетен професор в университета в Тел Авив, който не е участвал в откритието, предупреждава, че има „голяма празнина“ между описанието на находката на планината Ебал и твърденията на изследователите относно последиците за библеистика и археология.

Няма да бъде възможен подробен анализ на твърденията, докато не бъде публикувана научна статия за откритието, казва Финкелщайн; но той отбелязва, че плочката с проклятието не е намерена в ясен археологически контекст по време на разкопки, а в купчина отломки, датиращи от разкопки през 80-те години.

ОЩЕ: Стените на Йерихон може да са невероятно завладяваща библейска измислица

Той също така поставя под въпрос предложеното датиране, като отбеляза, че сравнението на мястото на планината Евал с други обекти, датирани чрез радиовъглероден анализ, предполага, че може да датира от XI век пр.н.е. – може би два века или повече по-късно от това, което се твърди – и той предполага, че дешифрирането на надписа върху плочата също може да е предмет на тълкуване.

„Като цяло се дразня от сензационни твърдения за открития, които привидно променят всичко, което знаем за Библията и историята на древен Израел“, казва Финкелщайн.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес