Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Произходът на вълшебните кръгове остава загадка

04 април 2023, 10:45 часа • 6505 прочитания

Австралийски еколози откриха връзка между приказните кръгове (както се наричат ​​тези зони без растителност) в Голямата пясъчна пустиня на Австралия и дейността на термитите. Това станало възможно благодарение на анализа на информация, получена от аборигените. Остава обаче неясно дали термитите сами създават магическите кръгове, или се установяват под вече оформени структури. Резултатите от изследването са публикувани в статия в списанието Nature Ecology & Evolution.

В сухите тревисти равнини на Югозападна Африка и Западна Австралия може да се видят лишени от растителност участъци с кръгла форма, разположени в правилен ред. Те обикновено се наричат ​​вълшебни кръгове. В Африка тези структури са описани още преди около сто години, а в Австралия учените са ги открили за първи път през 2014 г. Все още не е известно как възникват вълшебните кръгове. Според различни хипотези те се образуват в резултат на дейността на термитите, конкуренцията на тревите за вода и хранителни вещества или инфекции.

Разкриха мистерията на „кръговете на феите“ в Намибия

Екип еколози под ръководството на Фиона Уолш от Университета на Западна Австралия предполагат, че за разрешаването на тази загадка е необходимо да се обърнем към австралийските аборигени, които живеят в пустинята вече около петдесет хиляди години и са добре запознати с тяхната природа. За разлика от западните изследователи, които научили за съществуването на вълшебни кръгове в Австралия преди по-малко от десетилетие, местните жители на континента знаят за тях отдавна. Например представители на групата племена марту, които живеят на запад от Голямата пясъчна пустиня, ги наричат ​​ „линиджи“ (linyji). Освен това в изкуството на аборигените се срещат модели, които очевидно са вдъхновени от вълшебните кръгове.

Уолш и нейните колеги попитали аборигени от племената марту и варлпири за това какво им е известно за произхода на вълшебните кръгове. Освен това извадката включвала данни, събрани от антрополози, археолози и лингвисти. В резултат станало ясно, че местните жители на Австралия не се съмняват във връзката между тези структури и термитите от ендемичния австралийски род Drepanotermes. Според тях насекомите живеят под вълшебните кръгове и излитат изпод тях по време на размножителния период. Гъмжащите термити се ловуват от аборигените и се употребяват за храна.

Теорията с календара се провали. Учените все още не знаят за какво е служил Стоунхендж

Използвайки тази информация, учените лично изследвали четири зони с множество вълшебни кръгове. Те прокопали в тях и до тях 60 дупки. Оказало се, че почвата под кръговете е много твърда, така че е трудно да се разкопае. Напротив, между тях земята била мека и рохкава. Под повърхността на земята в кръговете и извън тях изследователите открили тунели и камери от термити от рода Drepanotermes, като в 41% от дупките били открити работещи екземпляри на D. perniger.

Fiona Walsh et al. / CC BY-NC-ND

От всеки лишен от растителност участък се отклонявали тунели радиално, използвани за транспортиране на храна. Съдейки по всичко, термитите срязват стъбла суха трева и след това ги пренасят в камери за съхранение, разположени под повърхността на вълшебните кръгове.

Аборигените също информирали Уолш и нейните колеги, че върху плътната повърхност на вълшебните кръгове по време на дъждовния сезон се събира вода. По това време тези структури служат като източник на питейна вода за хората, живеещи в пустинята (и вероятно животни). По-рано такава екологична роля на кръговете не беше известна.

Какви са тези дупки на дъното на Атлантическия океан?

По такъв начин вълшебните кръгове в Австралия са свързани с жизнената дейност на термитите. По-рано връзка с термитите вече беше демонстрирана за подобни структури в Африка. Но изследването на Уолш и нейните съавтори не дава яснота дали насекомите създават вълшебните кръгове. Много е вероятно австралийските термити (както и техните австралийски роднини) да намерят вече оформени уплътнения и да се установят под тяхната повърхност. Може би допълнителни изследвания, основани на екологичните познания на австралийските аборигени, ще помогнат да се разбере как точно възникват вълшебните кръгове.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес