Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потопен древен мост, открит в испанска пещера, променя хронологията

13 септември 2024, 07:50 часа • 5977 прочитания

Хората са се заселили в Източното Средиземноморие много по-рано, отколкото се смяташе досега. Това сочи ново изследване под ръководството на Университета в Южна Флорида.

Статията на учените, публикувана в списанието Communications Earth & Environment, хвърля предизвикателство на дългогодишни предположения и стеснява разликата между времевите линии на заселването на островите в целия Средиземноморски регион.

Редки доказателства за човешко заселване

Реконструкцията на ранната човешка колонизация на средиземноморските острови е предизвикателство поради ограничените археологически доказателства. Чрез изучаване на 7,6-метров потопен мост, интердисциплинарен изследователски екип – ръководен от професора по геология Богдан Онак – успя да предостави убедителни доказателства за по-ранна човешка дейност в пещерата Дженовеза на испанския остров Майорка.

Антрополози откриха "магистралата на цивилизацията" на древните хора

„Наличието на този потопен мост и други артефакти показва сложно ниво на активност, което предполага, че ранните заселници са разпознавали водните ресурси на пещерата и стратегически изградената инфраструктура за навигация в нея“, казва Онак.

Bogdan P. Onac et al. / Communications Earth & Environment, 2024

Пещерата, разположена близо до брега на Майорка, има пасажи, които сега са наводнени поради покачващите се морски нива, с отчетливи калцитни структури, образуващи се по време на периоди на високо морско ниво. Тези образувания, заедно със светло оцветена лента на потопения мост, служат като заместители за прецизно проследяване на историческите промени в морското равнище и датиране на конструкцията на моста.

Човешка колонизация на Средиземноморието

Майорка, въпреки че е шестият по големина остров в Средиземно море, е сред последните колонизирани.

Предишни изследвания са предполагали човешко присъствие още преди 9000 години, но несъответствията и лошото съхранение на радиовъглеродния датиран материал, като кости и керамика, са поставили под съмнение тези открития.

По-нови проучвания са използвали дървени въглища, пепел и кости, открити на острова, за да създадат хронология на човешкото заселване преди около 4400 години. Това подравнява времевата линия на човешкото присъствие със значими екологични събития, като изчезването на рода кози антилопи Myotragus balearicus.

Анализирайки свръхрастежите на минерали по моста, Onac и екипът му открили, че мостът е построен преди близо 6000 години – тоест той е повече от две хиляди години по-стар от предишната оценка – стеснявайки разликата във времевата линия между източни и западни средиземноморски селища.

„Това изследване подчертава значението на интердисциплинарното сътрудничество за разкриване на исторически истини и напредване на нашето разбиране за човешката история“, казва Онак.

Не Африка, а Евразия се оказа люлката на човечеството

Onac ще продължи да изследва пещерни системи, някои от които имат находища, образувани преди милиони години, за да може да идентифицира прединдустриалните морски нива и да изследва въздействието на съвременното глобално затопляне върху покачването на морското равнище.

Изследването е направено в сътрудничество с Харвардския университет, Университета на Ню Мексико и Университета на Балеарските острови.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес