Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Покривът на света" е бил заселен преди 50 000 години

25 януари 2024, 08:36 часа • 7331 прочитания

След като изследвали пещера на платото Цинхай-Сицзян в Тибет, която е наричано „покривът на света“, учените установили, че хората са успели да заселят този район не по-късно отпреди 53 хиляди години. За експедицията съобщава китайската информационна агенция Синхуа.

ОЩЕ: Защо проспериращата Тибетска империя е изчезнала мистериозно?

По-рано се смяташе, че хората са се появили на платото преди 40 000 години. И това не е изненадващо, тъй като условията за живот тук са наистина екстремни: районът се намира на надморска височина от 4700 м, в сърцето на планината.

Разкопките в пещерата Мелонг Тагфуг, чиято обща площ е около 1000 м², са отнели шест години. Сред многото предмети от камък и кост, намерени тук, има и такива, чиято възраст учените определят на най-малко 53 000 години, а може би и на 80 000. Най-горната част на културния слой датира отпреди около 1000 години.

Освен това по стените на пещерата са открити скални рисунки: вертикални ивици и човешки фигури, изрисувани с червена охра.

„В пещерата са открити културни останки от различни периоди. Това е важно свидетелство, че древните хора са търсили начин да оцелеят в екстремни условия на голяма надморска височина. Те предоставят информация за техните миграционни пътища и форми на социална организация“, се казва в съобщението.

ОЩЕ: Тектонската плоча под Тибет се разслоява и разпада

Учените смятат, че пещерата е била обитавана поне на два етапа. В даден момент тя е била изоставена поради климатични фактори или срутвания, но след това хората са се завърнали и започнали да живеят отново тук.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес