Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паяжината се превърна в музика. Чуйте какво се получи

24 март 2022, 16:10 часа
Реклама

В своя живот паяците разчитат главно на чувството си за осезание. Тялото и краката им са покрити с мънички власинки, които чувствително улавят различни видове вибрации.

Плячката, безпомощно мятаща се в лепкавата паяжина, изпраща един тип вибрации. Друг паяк, който е влязъл в чужда мрежа, "вибрира" по съвсем различен начин. Полъх на бриз разтърсва мрежата по трети начин. При това всяка нишка на мрежата произвежда свой собствен тон.

Преди няколко години учени преведоха триизмерната структура на мрежата в музика съвместно с художника Томас Сарацено, за да създадат интерактивен музикален инструмент, наречен Spider Canvas.

По-късно екипът усъвършенства предишната си работа, като добавил интерактивен компонент за виртуална реалност, който позволява на хората да взаимодействат с паяжината. Според екипа това изследване не само ще им помогне да разберат по-добре триизмерната архитектура на паяжината, но също така ще помогне в изучаването на „вибрационния език“ на паяците.

„Паякът живее в среда на струнни вибрации. Те не виждат много добре, така че разчитат на възприятието на света чрез вибрации с различни честоти“, казва Маркус Бюлер, съавтор на изследването от Масачузетския технологичен институт.

Как си представяте паяжината? Най-често - като плоска палачинка с радиални лъчи-нишки, излъчващи се от центъра. Повечето паяжини обаче са изградени в три измерения и се явяват много по-сложни структури.

За да изучи структурата на тези видове мрежи, екипът от изследователи поставил тропическия паяк Cyrtophora citricola в правоъгълна кутия и изчакал той да запълни пространството в нея с триизмерна мрежа. След това използвали лазер за осветяване и създаване на изображения с висока разделителна способност на двумерни напречни сечения на платното.

На следващия етап специално проектиран алгоритъм събрал триизмерната архитектура на паяжината от тези двумерни сечения. За да се превърне всичко това в музика, различните звукови честоти били разпределени по различни струни. Така генерираните ноти се възпроизвеждали по шаблон, основан на структурата на паяжината.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разплетоха мистерията на паяжината

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес