Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха първата гробница на Христофор Колумб

13 април 2022, 09:50 часа • 11304 прочитания

Историята на живота на откривателя на Новия свят Христофор Колумб е изучена доста добре, но досега не беше известно мястото на неговото погребение. По-точно мястото, където почиват останките на мореплавателя след неговата смърт през 1506 г.

Наскоро историци, в рамките на изследване под егидата на Военноморския музей на Испания, са успели да открият точното местоположение на първото погребение на откривателя, съобщава порталът Daily Sabah.

Веднага след смъртта на мореплавателя той е погребан във Валядолид, в Северозападна Испания. Три години по-късно останките му били пренесени в Севиля в Южна Испания, за да бъдат положени в семейната гробница. През 1544 г., следвайки инструкциите, оставени от мореплавателя, останките му са отнесени в Санто Доминго. След това, през 1795 г., тленните му останки са отнесени в Хавана, а през 1898 г. най-накрая са върнати в Севиля и погребани там.

Това обаче не слага край на споровете около последното му място на покой, тъй като Доминиканската република продължава да твърди, че Колумб все още е погребан в Санто Доминго. През 2005 г. изследователи от Университета на Гранада взели ДНК образци от фрагменти от останките, за да докажат, че Колумб всъщност е погребан в севилската гробница. Според местни учени обаче те не изключват възможността гробницата на Санто Доминго също да съдържа част от останките на откривателя на Новия свят.

Историците знаят, че първото място на покой на Колумб е бил Валядолид. Но точното местоположение на гробницата не беше известно. Сега изследователите най-накрая са установили, че Христофор Колумб е бил погребан за първи път в манастира „Сан Франциско“ във Валядолид, който вече не съществува.

Изследователите стигнали до това заключение след „подробно историческо разследване, потвърдено от георадар“. За анализ експертите взели проби от олово, тухли и злато от гробницата в Севиля, за да потвърдят мястото на погребението във Валядолид.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-прочутите пътешественици в историята

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес