Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване изследва връзката между приема на "Оземпик" и суицидните мисли

29 август 2024, 12:12 часа • 2075 прочитания

Проучване, публикувано в научното списание JAMA Network Open изследва връзката между приема на препарата семаглудит (известен с търговското си наименование "Оземпик") и засилването на мисли за самоубийство.

Плашеща зависимост 

В хода на изследването и извършеното анкетно проучване експерти от Световната здравна организация (СЗО) са установили, че хората, приемащи семаглутид 45% по-често имат мисли, свързани със самоубийство в сравнение с тези, които използват други средства за лечение на диабет и затлъстяване. Особено изразен е този ефект при пациенти, които приемат и антидепресанти.

Още: Деца, чиито близки имат диабет тип 1, са 15 пъти по-застрашени да развият болестта

Снимка: iStock

Семаглутид

Семаглутид — е синтетичен аналог на хормона, който регулира апетита и нивото на захар в кръвта. Първоначално той добива широка популярност като средство за отслабване, независимо от високата си цена. Ефективността му е обусловена от способността му да потиска апетита и да засилва чувството за ситост. 

Резултати

Авторите на настоящетото изследване отбелязват, че  доколкото им е известно нито един от предишните доклади по въпроси, "не е изследвал връзката между семаглутид и суицидни идеи, използвайки тази база данни. В нашите анализи на чувствителността диспропорционалността остава значителна, когато се фокусираме върху докладваните антидепресанти или бензодиазепини, което предполага, че хората с тревожни и депресивни разстройства може да са с по-голяма вероятност да докладват суицидни идеи, когато се лекуват със семаглутид. При повторение на анализа след изключване на случаите, в които антидепресантите са докладвани съвместно, не открихме сигнал за непропорционалност. За разлика от това, при повторение на анализа след изключване на случаите, в които бензодиазепините са докладвани съвместно, непропорционалността остава значителна. Това е в съответствие с взаимодействието между изходната психопатология и ефектите на семаглутид и изисква по-нататъшно изследване. Въпреки че от Европейската агенция по лекарствата (EMA) заявиха, че не е необходима актуализация на информацията за продукта, въз основа на тези открития, ние вярваме, че предпазна мярка за употреба при пациенти с психиатрични разстройства или психологическа лабилност може да бъде добавена в листовката на семаглутид." Авторите обръщат внимание и на факта, че листовката на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за семаглутид при затлъстяване предупреждава да се следи за депресия или суицидни мисли.

Още: Как сънят влияе на риска от диабет?

Авторите допълват допускат, че пациентите с диабет и/или затлъстяване без съпътстващи психиатрични заболявания може да не са изложени на висок риск от суицидна идеация, свързана със семаглутид... но се изисква има нужда от спешно изясняване на рисковите фактори.

Снимка: iStock

Тревожни мисли

Точните механизми, свързващи приема на семаглутид с засилването на самоубийствените настроения засега не е изучен докрай. Но учените издигат следните хипотези:

Влияние върху невромедиаторите. Семаглутидът може да въздейства на невромедиаторите, свързани с настроението и емоциите, което от своя страна да доведе до развитието на депресивни състояния. 

Още: Какво е инсулинова резистентност и как се лекува

Засилване на вече съществуващи психически проблеми. При хората, предразположени към депресия или други психически разстройства семаглутидът може да провокира изостряне на тези състояния.

Социални фактори. Високата цена на препарата и популярността му като начин за отслабване могат да създадат допълнителен психологически натиск върху пациентите, засилвайки чувството за тревога и неувереност.

Бъдещ мониторинг

Резултатите от изследването подчертават важността на внимателен мониторинг на психическото състояние на пациентите, приемащи семаглутид.

Още: Жените масово злоупотребяват с лекарство за диабет, за да отслабнат, известен модел се удвои след него (СНИМКИ)

Цялото изследване може да видите ТУК

Има ли връзка между хапчета за отслабване и мислите за самоубийство? Проучване на ЕС разкри

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес