Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научен пробив: кръвен тест идентифицира 92% от случаите на рак на гърдата

25 юли 2022, 07:40 часа
Реклама

Научен пробив може да позволи ранно откриване на рак на гърдата при млади жени с помощта на прост кръвен тест, съобщава "Сън". Тестът Trucheck правилно идентифицира 92% от случаите на рак на гърдата, като откроява раковите клетки, циркулиращи в кръвта.

Резултатите от минимално инвазивната процедура са с около 5% по-точни от мамографията, което накара един от изследователите да обяви процеса на скрининг за болестта за "промяна на играта".

Способността му да открива рак на гърдата в ранен стадий, който не може да бъде открит при сканиране, особено при по-млади жени, се оценява високо от лекарите.

Хирургът професор Кефа Мокбел е работил по иновацията и казва, че може да се наблюдава "промяна на парадигмата" в скрининга за рак на гърдата.

Медицинският онколог д-р Тим Крук от частната болница The London Clinic вече предлага теста на пациенти. Той казва, че Trucheck има потенциала да замени мамографиите в бъдеще. "Има огромен проблем с късното диагностициране на рака и е трудно да се измислят начини за подобряването му", казва д-р Крук. 

При изследването медицинска сестра взема 5 мл кръв, която се анализира, за да се установи наличието на често ракови "циркулиращи туморни клетки" (ЦТК). В кръвни проби, взети от 9632 здрави жени и още 548 с рак на гърдата, Trucheck успява да идентифицира правилно съществуващия рак в 92% от случаите в рамките на контролирано проучване. Trucheck идентифицира заболяването в 100% от случаите в проби от жени с трети или четвърти стадий на заболяването. Тестът е бил 96% точен, когато се е опитвал да открие рак в стадий 2 при жени, при които ЦТК са по-малко и туморите обикновено са ограничени в гърдата. Точността му е 89% при жени с рак на гърдата в стадий 1, докато при жени с предракови образувания, известни като стадий 0, той открива 70% от случаите.

Всяка година в Обединеното кралство се регистрират над 50 000 случая на рак на гърдата при жени. Близо 1000 души умират от рак на гърдата всеки месец в Обединеното кралство, като болестта убива около 11 500 жени и 80 мъже всяка година.

Макар че е по-често срещан при по-възрастните жени, той засяга и по-младото поколение и мъжете - около 20% от случаите се срещат при жени под 50 години, а годишно в Обединеното кралство се диагностицират 350 случая при мъже. При повечето жени първият признак или симптом на рака на гърдата е бучка или зона с удебелена тъкан в гърдата. Макар че 90% от тези бучки не са ракови, жизненоважно е да ги прегледате при първа възможност при личния си лекар - ранното откриване на болестта може да направи лечението по-ефективно, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Първата ваксина срещу рак на гърдата започва клинични изпитания

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес