Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите пирамиди в света

09 април 2023, 07:50 часа • 18246 прочитания

Дълбоко в пясъците на Египет и джунглата на Мексико са скрити извисяващи се структури, издържали изпитанието на времето. Това са пирамидите, грандиозни структури, които са очаровали учени, историци и пътешественици от хилядолетия.

Въпреки че повечето от нас са запознати с Голямата пирамида в Гиза, има други пирамиди по света, които са също толкова очарователни - и вярвате или не, една от тях всъщност е по-голяма. И дори не е в Египет!

Пирамидите, някога символи на власт и богатство, могат да бъдат намерени по целия свят, от Судан до Китай. Нека изследваме най-големите пирамиди в света и тайните, които крият.

Великата пирамида в Чолула

Построена в продължение на няколко века от ацтеките преди испанското завоевание, Великата пирамида на Чолула е най-голямата пирамида в света по обем, покриваща площ от четири акра в основата си. Въпреки че се издига само на 66 метра над околните равнини, древната пирамида на ацтеките има основа, четири пъти по-голяма от тази на Гиза и почти два пъти по-голям обем.

Diego Delso / CC BY-SA 3.0

Смята се, че над 100 милиона кирпичени тухли са използвани за изграждането на това чудо, което първоначално е било покрито с храм. Въпреки това по времето, когато пристигат първите европейци, тази конкретна пирамида – един от многото храмове в Чолула – е била изоставена от много години и покрита с гъста растителност.

Въпреки че е една от най-големите структури в света, пирамидата е била скрита от погледа в продължение на векове. Когато испанските конкистадори нахлуват в свещения храмов комплекс, убиват и поробват голяма част от населението и започват да заселват района. Разбира се, това означава укрепване на тяхното християнско завоевание чрез принуждаване на местните жители да преминат към тяхната религия, както и издигане на много църкви.

Една от тези църкви – Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa, е построена върху това, което според тях е голям хълм.

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Под малката църква, скрита под туфи трева, дървета и пръст, лежи Великата пирамида на Чолула, паметник с наистина гигантски размери. Не е открита до началото на ХХ век, когато местните жители искат да построят убежище за психично болни на хълма.

Чолула е не само най-голямата пирамида, строена някога – това е най-големият паметник, строен някога от която и да е цивилизация до ден днешен.

Голямата пирамида в Гиза

Може би най-известните пирамиди в света, пирамидите в Гиза са чудо на инженерството и строителството повече от 4500 години. Най-голямата от трите пирамиди, пирамидата на Хуфу (или Голямата пирамида в Гиза), първоначално е била висока 146 метра и се смята, че са били нужни около 30 години, за да бъде построена.

Състои се от над 2,3 милиона варовикови блока, всеки с тегло между 2 и 70 тона. Прецизността на конструкцията е забележителна, като страните на пирамидата са подравнени към кардиналните точки на компаса с точност до по-малко от един градус.

Nina / CC BY 2.5

Блоковете са изсечени от близки варовикови кариери и транспортирани до мястото чрез мрежа от канали и рампи. Прецизността, с която блоковете са изрязани и поставени, все още е впечатляваща, като всеки блок пасва перфектно на мястото си, дори без хоросан.

Страните и основата на Голямата пирамида на Хуфу също са подравнени към четирите посоки – север, юг, изток и запад. Учените не знаят точно как древните египтяни са постигнали това ниво на точност, но е възможно да са се основавали на слънцето и звездите.

С толкова много майсторство, включено в изграждането ѝ, може би не е чак толкова изненадващо, че Голямата пирамида в Гиза е най-старото и единственото останало непокътнато чудо от Седемте чудеса на древния свят.

Неразказаната истина за Седемте чудеса на света

Туристите са във възторг от пирамидите в Гиза и до днес, но човек може само да си представи как са изглеждали в разцвета си. Хиляди години на ерозия, войни, земетресения, грабежи и просто лошо стопанисване са взели своето от тези могъщи пирамиди.

Например Голямата пирамида в Гиза някога е била покрита с бял корпус от блестящ варовик, който е бил толкова полиран, че отразявал слънчевите лъчи. След като пирамидата е била завършена, „тя трябва наистина да е добавила към впечатлението за Гиза като магически пристанищен град, окъпан в слънчева светлина“, казва археологът Марк Ленър в клип за Смитсониън.

Пирамидата на Хефрен

Пирамидата на Хефрен е втората по големина от трите пирамиди в Гиза и остава една от най-впечатляващите древни структури в света. Тя е построена като гробница за фараона Хефрен, управлявал Египет през 26. век пр.н.е. Хефрен е син на Хуфу – фараона, поръчал най-голямата от трите пирамиди в Гиза. Въпреки че пирамидата на Хефрен е по-малка от съседката си, тя е вдъхновяваща гледка, извисяваща се над пустинния пейзаж.

Jon Bodsworth / Copyrighted free use

Пирамидата е изграждана в продължение на 20 години и това е изисквало труда на хиляди работници. Варовиковите блокове са добивани от близки източници и след това транспортирани до строителната площадка с помощта на шейни и рампи. След това работниците използвали сложна система от лостове и макари, за да повдигнат масивните камъни на място, създавайки емблематичната форма на пирамидата.

Докато екстериорът на Голямата пирамида на Хефрен е впечатляващ, интериорът е също толкова очарователен. Пирамидата има няколко камери и пасажи, включително голяма галерия, която води до царската стая, където е поставен саркофагът на Хефрен. Камерата е изработена от червен гранит и е облицована с надписи и йероглифи, които разказват историята за живота и управлението на фараона.

Една от най-интригуващите характеристики на пирамидата са така наречените въздушни шахти – тесни проходи, които се простират от царската камера до външната страна на пирамидата. Тези шахти вероятно са били използвани за вентилационни цели, но точната им функция остава загадка и до днес.

Червената пирамида

Червената пирамида е третата по големина пирамида в Египет и първата истинска пирамида, строена някога. Преди да бъдат построени, пирамидите са имали стъпаловиден дизайн, като известната пирамида на Джосер. Фараонът Снофру обаче искал по-гладка, по-изтънчена пирамида за вечното си място за почивка и така се родила Червената пирамида.

Разположена в некропола Дахшур южно от Кайро, Червената пирамида е наречена така заради червеникавите варовикови блокове, използвани при изграждането ѝ. Състои се от около 2,3 милиона варовикови блока, всеки от които тежи между 2 и 80 тона.

Olaf Tausch / CC BY 3.0

Въпреки че Червената пирамида е построена като последното място за почивка на Снофру, не е ясно защо той е избрал това място за своята пирамида. Някои смятат, че това се дължи на близостта на пирамидата до древния град Мемфис, докато други смятат, че е заради разположението ѝ свещена зона, свързана с бога на мъртвите Озирис.

През последните години в Червената пирамида са проведени обширни усилия за реставрация и консервация, включително инсталирането на нови системи за осветление, които позволяват на посетителите да изследват вътрешността на пирамидата с по-голяма яснота. Това го прави чудесно място за посещение сред египетските пирамиди, далеч от натоварения трафик и туристическите капани на Гиза.

Извитата пирамида в Дашур

Извитата пирамида се намира в древния некропол на Дашур, южно от Кайро. Построена по време на управлението на фараона Снофру, смята се, че Огъната пирамида е построена около 2600 г. пр.н.е.

Това, което я отличава от другите пирамиди в Египет, е необичайната ѝ форма. Пирамидата се издига под стръмен ъгъл от основата, но около средата нагоре ъгълът се променя навътре. Това му придава отличителен огънат вид и прави пирамидата уникална сред другите.

lienyuan lee / CC BY 3.0

Извитата пирамида не е първата пирамида, построена по време на управлението на Снофру. Преди това той възлага изграждането на пирамидата в Мейдум, която се проваля поради структурни проблеми. Смята се, че огънатата пирамида е опит да се поправят грешките, допуснати по време на изграждането на пирамидата в Мейдум.

Въпреки задълбочените изследвания, проведени върху Извитата пирамида, все още остават много мистерии около нейната конструкция и предназначение. Един от най-интригуващите въпроси е защо ъгълът на пирамидата се променя нагоре. Някои теории предполагат, че архитектите може да са се сблъскали със структурни проблеми, което ги е накарало да променят дизайна. Според други промяната в ъгъла може да е била умишлена, за да се намали теглото на горната част на пирамидата.

Друга мистерия около Извитата пирамида е липсата на каквито и да било надписи или маркировки по стените ѝ. За разлика от други пирамиди в Египет, Извитата пирамида не съдържа никакви йероглифи или други писмени форми. Това кара някои експерти да смятат, че пирамидата всъщност никога не е била използвана като гробница.

Пирамидата на Слънцето – Мексико

Разположена точно извън Мексико Сити, древният град Теотиуакан е бил един от най-големите и влиятелни културни центрове на предколумбова Мезоамерика. В своя пик той е бил дом на над 100 000 души и е обхващал площ от близо 20 квадратни километра. Но най-впечатляващият аспект на Теотиуакан несъмнено са неговите монументални пирамиди, които доминират над пейзажа и вдъхват страхопочитание на всички, които ги гледат.

Mario Roberto Durán Ortiz / CC BY-SA 4.0

Пирамидата на Слънцето, най-голямата от пирамидите в Теотиуакан, е висока невероятните 65 метра и обхваща площ от над 22 000 квадратни метра. Построена между 100 и 200 г. от н.е., тя първоначално е била покрита с циментова замазка и боядисана в живи цветове, което я прави още по-внушителна и впечатляваща. Пирамидата на Луната, малко по-малка, но не по-малко впечатляваща, стои в северния край на Алеята на мъртвите и се смята, че е била използвана за ритуални и церемониални цели.

Но истинското чудо на пирамидите в Теотиуакан се крие не само в техния размер, но и в инженерния и архитектурен гений, вложен в изграждането им. Строителите на Теотиуакан не са имали достъп до модерните инструменти и технологии на съвремието, но са успели да създадат структури, които са издържали изпитанието на времето и са устояли на векове земетресения, ерозия и човешка дейност.

Учените смятат, че храмът също е служил за ритуални и символични цели. Изследователите прокопали тунели в основата на пирамидата от 2008 до 2010 г. и открили редица ритуални дарове, включително орел с пиритен диск на гърба. Този символ ще се появи векове по-късно в иконографията на ацтеките, показвайки орел, носещ света на гърба си. Ацтеките са наследили Теотиуакан, но все още не е ясно кои са били първоначалните строители на тази монументална храмова система.

Ла Данта – Гватемала

Дълбоко в сърцето на гватемалската джунгла, забулено от гъстата зеленина на басейна на Петен, се крие едно от най-големите архитектурни постижения на древната цивилизация на маите: храмът Ла Данта. Издигаща се над 72 метра, тази вдъхваща благоговение структура е доказателство за изобретателността и уменията на хората, които са я построили.

Храмът Ла Данта е построен между 900 и 300 г. пр.н.е., по време на разцвета на могъществото на цивилизацията на маите. Намира се в древния град Ел Мирадор, който е бил един от най-големите и влиятелни градове в света на маите. В своя пик Ел Мирадор е бил дом на около 200 000 души, а неговите извисяващи се структури доминират над околния пейзаж.

Изграждането на храма Ла Данта е било грандиозно начинание. Храмът е построен във формата на стъпаловидна пирамида с девет нива, които са внимателно проектирани, за да съответстват на циклите на слънцето и луната. Външните стени на храма бяха покрити със сложни резби и мазилка, изобразяващи сцени от митологията и историята на маите.

Основата на пирамидата е с размери 230 метра от всяка страна, което я прави една от най-големите структури от този вид в света. Храмът е построен с помощта на приблизително 15 милиона кубически фута камък и пръст, които са транспортирани до мястото от армия от работници, използващи само елементарни инструменти и техники.

Въпреки внушителния си размер и сложност храмът Ла Данта е изоставен от народа на маите около 900 г. сл.н.е. и град Ел Мирадор в крайна сметка е изгубен в джунглата. Векове наред храмът е бил скрит под слой гъста растителност, а истинският му мащаб и величие не са били известни на външния свят.

Най-големите и невероятни пирамиди в света не само вдъхват страхопочитание със своя размер и архитектура, но също така предлагат поглед към културния и технологичен напредък на древните цивилизации. Тези невероятни структури са издържали изпитанието на времето и продължават да ни очароват със своята мистерия и красота.

Източник: ZME Science

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес