Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коронавирусът отключва диабет при здрави хора?

28 април 2020, 22:00 часа
Реклама

Международно изследване, открива, не само че възрастните хора с диабет, които се срещат с COVID-19, са изложени на много по-висок риск от смърт от болестта, но и че вирусът всъщност може да предизвика появата на диабет при здрави хора.

Изследването, публикувано в The Lancet Diabetes & Endocrinology , установи, че в зависимост от глобалния регион, от 20 до 50 процента от пациентите с диагноза COVID-19 по време на боледуването са имали диабет, предаде czpz.org.

Също така се отбелязва, че рискът от смърт от COVID-19 е до 50% по-висок при хора с диабет, особено при случаи на диабет тип 2 при възрастни.

В Австралия 20% от 752 души, хоспитализирани заради вируса, са имали диабет, както и една трета починалите от COVID-19 до 12 април. Докладът на Lancet е направен от международна група от експерти в областта на диабета. Те са се обединили, за да предоставят насоки и практически препоръки за лечение на диабет за клиницистите както в развитите, така и в развиващите се страни.

Той е написан в съавторство с професора от университета Monash Пол Зиммет AO, от катедрата по диабет, който е и почетен президент на Международната федерация за борба с диабета и съпредседател на група, която съветва федералния министър на здравеопазването относно националната стратегия на правителството за диабет, независима от кризата COVID-19

Професор Зимет казва, че данните подчертават реалните опасности, които COVID-19 създава за хората с диабет, тъй като те са по-податливи на развитие на тежка пневмония и сепсис.

Той казва, че изследването е важно, тъй като обединява това, което в момента е известно по целия свят за въздействието на COVID-19 върху хората с диабет и повишените рискове, с които се сблъскват, като се има предвид, че тази пандемия е много скорошна.

„Данните от епидемиологични наблюдения в региони, силно засегнати от COVID-19 и доклади от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) и други национални здравни центрове и болници, показват, че рискът от фатален изход от COVID-19 е до 50 процента по-висок при пациенти с диабет, отколкото при тези, които нямат диабет “, се казва в изследването.

Професор Зимет каза, акцента в това изследване е съсредоточен върху хората с диабет тип 2. Повечето от настоящата информация досега е фокусирана върху тази по-възрастна група. Той отбеляза, че рискът от COVID-19 при млади хора с диабет тип 1 изглежда много по-малък. При условие, че имат достъп до задоволителни здравни грижи и добър контрол над диабета си и добави, че родителите на деца и юноши с диабет тип 1 трябва да бъдат спокойни по този въпрос.

Докладът отбелязва, че "увреждането на β клетки на панкреаса (клетките, които произвеждат инсулин) може да доведе до директно увреждане на функцията на панкреаса."

„Въпреки че пациентите все още не са изследвани, те предполагат, че диабетът може да бъде не само рисков фактор за тежка форма на заболяване COVID-19, но и че инфекцията може да доведе до причиняване на нов диабет“, се казва в прегледа.

"Потенциалните увреждания на β клетки на панкреаса, причинени от вируса, водещи до дефицит на инсулин, се подкрепят от наблюдението на италиански колеги и съавтори на тези препоръки, които са докладвали чести случаи на тежка диабетна кетоацидоза (ДКА) по време на престоя в болница."

Професор Зимет каза, че в доклада се предлага задължително тестване за диабет при хора с инфекция от COVID-19, за да се установи дали преди това здрави индивиди са развили диабет в резултат на заразяване с вируса.

"Трябва да помислим върху това, всеки, който се разболее от COVID-19, да бъде тестван и за диабет. Пациентите трябва да бъдат тествани в момента, в който се разболеят, тъй като това силно ще повлияе на начина на лечение и крайния резултат.

Според изследването, при пациентите с диабет има повишен риск от тежки усложнения, включително синдром на дихателен дистрес при възрастни и полиорганна недостатъчност, включително на белите дробове, сърцето и бъбреците.

Професор Зимет казва, че трябва да се предупредят и здравните специалисти с диабет, които се грижат за пациенти с COVID-19, за им се гарантира защитата, от която се нуждаят, за да предотвратят заразяване с вируса.

Според него консенсусната група отбелязва, че някои подгрупи хора с диабет също могат да изискват специално внимание. Те включват:

• Лица с лош метаболитен (кръвна захар) контрол на диабета си.

• При диабет с усложнения като цяло има висок риск от бъбречна недостатъчност при критично болните от COVID-19.

• Значителен брой лица с диабет тип 2 са с наднормено тегло и това може да доведе до проблеми лечението

• Лечението на хора с диабет, които са претърпели бариатрична хирургия за затлъстяване, изисква специално внимание.

• Лица, които са имали трансплантации на панкреас и бъбреци или са на редовна диализа.

• Тези на имуносупресивна терапия за други нарушения и / или кортизон.

• Тези, приемащи определени лекарства за диабет, които могат да повлияят на прогреса, ако са много болни.

• Повечето пациенти с диабет тип 2 имат други компоненти на метаболитния синдром, включително хипертония и високо ниво кръвни липиди (мазнини). Следователно, продължаването с подходящ антихипертензивен и липиден режим при всички тези пациенти е от решаващо значение.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес