Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски радар откри редки плазмени мехури над пирамидите в Гиза

10 септември 2024, 08:45 часа • 9077 прочитания

Геофизици от Китай за първи път, използвайки наземен радар, наблюдаваха в реално време образуването на екваториални плазмени мехурчета, които са доста трудни за откриване със специализирани инструменти. Наблюденията се провеждали на разстояние почти 10 хиляди километра.

Радарът LARID е йоносферен радар с голям обхват на ниска ширина. Той се намира на остров Хайнан и има обхват от 9600 километра. Обикновените радари изпитват трудности при „улавянето“ на цели под хоризонта поради кривината на планетата. LARID преодолява този проблем, като излъчва мощни електромагнитни вълни, които се отразяват от йоносферата и земята, позволявайки му да покрива големи разстояния.

Защо небето при залез е червено?

Chinese Academy of Sciences

Китайският радар работи в диапазон 8 – 22 мегахерца и е оборудван с две радарни подсистеми: едната е насочена на изток, другата – на запад. Всяка има 24 приемащи и предавателни антени.

LARID използва изцяло цифрова система с фазирана антенна решетка, позволяваща корекции в реално време на честотата на откриване, обхвата, областта на сканиране и настройките на радара, ако е необходимо.

Китайският радар има уникална способност. Може да открива екваториални плазмени мехури – „аномално атмосферно явление“, което нарушава сателитните комуникации и GPS системите, създавайки смущения в йоносферата. Тези плазмени мехури са открити отдавна и обикновено се наблюдават на ниски географски ширини. Те се образуват, когато голям брой електрони внезапно изчезнат от йоносферата, създавайки огромни зони с „изчерпани електрони“.

Раждането на черна дупка ударило земната атмосфера

Chinese Academy of Sciences

Досега наблюденията на тези мехури е било свързано с трудности. Но LARID се справил със задачата и по този начин, по думите на китайските учени, станал първият радар в света, успял да открие тези аномалии в атмосферата. Когато китайският радиолокатор излъчва мощни електромагнитни вълни, те се сблъскват с екваториални плазмени мехури. В резултат част от сигнала се отразява обратно и се улавя от антенната решетка на LARID.

По време на магнитна буря от 4 – 6 ноември 2023 г. LARID успешно открил радиолокационно ехо от плазмени мехури, формиращи се над Северна Африка и централната част на Тихия океан. Анализирайки тези сигнали, китайските учени успели да наблюдават образуването на плазмени мехури и да проследят движението им в реално време над египетските пирамиди в Гиза и островите Мидуей.

Червена мълния: учени обясниха невероятния атмосферен феномен

Тоест геофизиците са наблюдавали аномалията на разстояние от почти 10 хиляди километра – безпрецедентен обхват. За откритието съобщава South China Morning Post, позовавайки се на Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките.

Китайските изследователи смятат, че откритието им ще бъде важно за глобалните комуникационни и навигационни системи, а именно ще помогне за смекчаване на негативното въздействие на плазмените мехури върху сателитните сигнали. В обозримо бъдеще Китай може да построи още три или четири радара, аналогични на LARID, в региони с ниска географска ширина. Такъв вид мрежа ще осигури непрекъснат мониторинг на екваториалните плазмени мехури в реално време.

Поради недостатъчната си разделителна способност LARID не е подходящ за откриване на военни цели като изтребители или кораби. Но според съобщения в официални китайски медии, местните военни активно използват задхоризонтни радари с технологии, подобни на тези на LARID, които могат успешно да определят местоположението на американските стелт изтребители от пето поколение F-22 Raptor.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес