Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

12 април 2024, 08:40 часа
Реклама

Изследване на бронзова лампа, открита близо до град Кортона, Италия, е установило, че това е предмет, свързан с мистериозния култ към Дионис.

Лампата, открита в канавка през 1840 г., е била обект научни спорове от десетилетия и нейното изчерпателното и задоволително обяснение не е окончателно.

ОЩЕ: Знаете ли как се нарича жезълът на Бакхус?

Тя произхожда от етруската цивилизация от архаична Етрурия (днешна Тоскана и части от Умбрия) – култура, която процъфтява между 900 г. пр.н.е. и 27 г. пр.н.е. в три конфедерации от градове: тази на Етрурия (Тоскана, Лацио и Умбрия), тази на Долината на По с Източните Алпи и тази на Кампания.

Етруската цивилизация е погълната от разширяващата се Римска република в края на IV век пр.н.е. в резултат на римско-етруските войни.

Много малко примери за подобни обекти (comparanda) са открити в етруското или древногръцкото изкуство, което затруднява сравнението за осигуряване на контекст или интерпретация, пише HeritageDaily.

Етруски музикант, гробница от Триклиниум, Тарквиния

Етруски музикант, гробница от Триклиниум, Тарквиния. Неизвестен автор, The Yorck Project (2002) / Public Domain

Предишни проучвания на декоративните мотиви на лампата предполагат, че 16 фигури с рога във формата на бик изобразяват гръцкия речен бог Ахелой. Но според ново изследване, публикувано в списание Etruscan and Italic Studies, лампата произхожда от около 480 г. пр.н.е. и изобразява Дионис – древногръцкия бог на виното и удоволствието, често изобразяван с черти на бик.

Това тълкувание се основава на различни литературни източници и иконографски свидетелства, тъй като култът към Дионис е силно свързан със сатири, кентаври и силени, а един от характерните символи на култа е бикът.

ОЩЕ: Афродита и Дионис на 5000 години откриха в Турция

„Лампата вероятно е била предмет, свързан с мистериозния култ към Дионис. Нейната украса представлява Дионисиевия тиас, вероятно участващ в култово представление в космоса на мистериите в чест на Дионис“, казва водещият автор на изследването Ронак Албурц.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес