Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Брънзалов: Задължителните е-рецепти ще са огромна грешка

27 април 2022, 07:42 часа
Реклама

Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронната рецепта, ще бъде огромна грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена тази наредба. Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов пред БНТ. 

Той запита на кого е нужно да бъде издавано само електронна рецепта. Кой ще страда после в аптеката – пациентът и лекарят?, недоумява Брънзалов.

От 1 май се настоява да се направи рязък завой – всички рецепти да бъдат електронни. Напрактика това няма да може да се случи, защото рецепта се издава след преглед. Въз основа на тази рецепта, издаде от лекар след преглед, пациентът трябва да си получи лекарствата в аптеката, обясни лекарят. 

Николай Брънзалов се надява да се прояви разбиране и да се въведе хибриден модел, при който да се въведат и двата варианта – хартиени и електронни рецепти. 

БЛС работи активно за дигитализацията на здравеопазването, защото са убедени, че ще е в полза на лекарите и пациентите, но в същия момент да се правят резки завой, системата не е готова да поеме. Защо МЗ все още изисква отчетите от общопрактикуващите лекари какви ваксини са направени, недоумява Брънзалов.

Той допълни, че се бави анекса за Националния рамков договор. Ще се работи по доста текстове, които са неприемливи за БЛС и за това Николай Брънзалов се надява на диалогичност от НЗОК, за да се изгладят проблемите. 

Още: Фармацевтите и Асоциацията на собствениците на аптеки не очакват да имат затруднения с е-рецептите

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес