Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Иван Маджаров: В Европа отделяме най-малко за здраве, трудно се задържат специалисти

17 март 2023, 12:38 часа
Реклама

„Няма как да казваш, че са високи възнагражденията на българските лекари и сестри, особено сестри, които искат да работят в България. Когато сме най-бедната страна и отделяме най-малко от Европа за здраве, е трудно да задържим специалистите си.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, по повод искането на съюза за увеличаване на здравната вноска.

ОЩЕ: Тревожни данни: Средната възраст на личните лекари в България е около 60 години

Чрез покриване на капитационната такса се твърди, че няма нужда от пари, а в същото време се твърди и, че системата е пробита и изтича. Няма какво да се намалява повече от това, ние плащаме най-малко в Европа.

„В момента пациентите доплащат за лекарства, както за изследвания и прегледи, защото системата не може да си позволи да плаща на 100% тези неща. Защото вноската е 6%. Ако стане 12% ще се намали основанието да се плаща“, обясни д-р Маджаров.

„Гаранция няма, че ще спрем да доплащаме, такава няма по света, но единствено здравеопазването е вкарано в система, в която веднъж годишно можем да договаряме някакви цени. Всичко друго си повишава инфлацията. 99% от българското здравеопазване работи с приходи от здравната каса“, каза още той.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес