Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЛС: Преговорите за Националния рамков договор са пред провал

19 декември 2017, 19:14 часа
Реклама

Съществува реална опасност в навечерието на председателството на ЕС преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени поради липса на ангажираност от страна на НС на НЗОК и управителя на касата.

Това заявяват в своя позиция от Българския лекарски съюз.

Ръководството на Български лекарски съюз е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на НРД 2018. В изпълнение на чл. 54, ал. 1 на Закона за здравното осигуряване, преговорния процес между БЛС и НЗОК за изготвяне на Националния рамков договор за медицински дейности 2018 трябваше да започне след внасяне на проектобюджета на НЗОК за разглеждане в пленарна зала, което се случи в началото на месец ноември, съобщиха от БЛС.

"БЛС многократно изрази своята готовност за започване на процедура по изготвяне на параметри по НРД 2018, като не веднъж апелира към управителя на НЗОК и председателя на НС на касата да се пристъпи към изработване на проект за рамков договор 2018. Независимо от изявленията на г-н Пловчев в медиите, че преговорния процес между страните по договор е стартирал, такъв към днешния момент не е на лице", твърдят още от Съюза.

От БЛС припомнят, че срокът за подписване на НРД 2018 е до 28.02.2018 г., което е изключително кратък и недостатъчен период от време, предвид огромното количество текстове за промяна в нормативни документи и цялостните параметри по изготвяне на нов рамков договор.

БЛС е крайно притеснен от случващото се в системата и счита, че съществува реална опасност в навечерието на председателството на ЕС преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени поради липса на ангажираност от страна на НС на НЗОК и управителя на касата. Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес