Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 19 октомври: Лекар: Яжте всеки ден този зеленчук, той сваля холестерола и насърчава производството на колаген

19 октомври 2024, 11:07 часа

Този достъпен есенен зеленчук сваля холестерола, насърчава производството на колаген и има куп полезни свойства за тялото, според д-р Елена Соломатина. Тя допълва, че тези и други полезни свойства се съчетават от обикновения карфиол.

Ползи от карфиола за холестерола, производството на колаген и здравето

Този зеленчук съдържа витамини, които са от съществено значение за поддържане на здравето, включително С и К. Той не само укрепва имунната система, но и подобрява състоянието на кожата и съсирването на кръвта.

Зеленчукът също така съдържа фолиева киселина, калий, фибри и антиоксиданти. Всичко това прави карфиола полезно в борбата срещу развитието на хронични и трудни за лечение заболявания, включително онкологични, сърдечни и съдови заболявания.

Как дафиновият лист влияе на кръвната захар и холестерола?

Зеленчукът помага за намаляване нивата на лошия холестерол, поддържа здравето на съдовете и намалява риска от атеросклероза.

"При спазване на нискокалорична диета на помощ отново идва карфиолът. Съдържа много вода и фибри, което помага да се контролира теглото и да не се чувствате гладни", казва специалистът.

Карфиолът съдържа холин, който подобрява паметта и намалява риска от когнитивни увреждания. В същото време консумацията му насърчава производството на колаген, което има положителен ефект върху състоянието на кожата.

Карфиолът съдържа:

  • Аминокиселини, включително незаменими, които не се синтезират в човешкото тяло сами
  • Растителен протеин
  • Целулоза, лесно усвоима от организма
  • Набор от микро- и макроелементи - калий, калций, натрий, фосфор, желязо, магнезий, селен, мед, манган
  • Витамини B, A, H
  • Рядък витамин U участва в образуването на ензими
  • Голям запас от витамин С - почти 54% от дневната норма (на 100 g).

Друга полза от карфиола е подобряването на храносмилането. Причината за това са диетичните фибри, които помагат за предотвратяване на запек и намаляват риска от чревни разстройства. В допълнение, този зеленчук е богат на вода. А течността е полезна и за функционирането на цялата храносмилателна система.

Карфиолът има противовъзпалителни свойства. Системното възпаление е в основата на много метаболитни нарушения, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Карфиолът помага да се избегне развитието на тези процеси. Зеленчукът съдържа фитонутриенти и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които причиняват възпаление. Консумацията му може да бъде отлична превантивна мярка за редица заболявания.

Как овесените ядки влияят на кръвната захар и холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и кнсултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес