Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо възрастните хора ТРЯБВА да ядат тиквички?

12 юни 2024, 08:28 часа

Тиквичките са невероятно здравословен зеленчук, който трябва да присъства в диетата на всеки пенсионер. Те имат много полезни свойства, които оказват положително въздействие върху здравето и благосъстоянието на възрастните хора. Но има 5 основни причини, поради които тиквичките са толкова важни за възрастните хора и те задължително трябва да ги включат в диетата си.

Полезни свойства на тиквичките 

Богати на витамини и минерали: тиквичките съдържат много витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на оптимално здраве при по-възрастни хора. Те са богати на витамини от група В, витамини С и К, както и на минерали като магнезий, калий и желязо. Всички тези елементи помагат за укрепване на имунната система, поддържат здравето на сърцето и костите, а също така помагат за нормализиране на храносмилателната система, съобщава изданието The Health Site.

Пържени тиквички с чесново сосче: Трикове в кухнята

Отличен източник на диетични фибри: Тиквичките са богати на диетични фибри, които играят важна роля в регулирането на храносмилането и поддържането на здрава чревна флора. Те помагат за предотвратяване на запек и други храносмилателни проблеми, а също така намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Ниско съдържание на калории: тиквичките са идеален избор за пенсионери, които следят теглото си или искат да свалят излишни килограми. В крайна сметка те съдържат много малко калории, но в същото време насищат тялото с полезни вещества. Благодарение на това тиквичките помагат за поддържане на оптимално тегло и предотвратяват развитието на затлъстяване.

Отлично здраве на очите: Тиквичките са с високо съдържание на антиоксиданти като бета-каротин и лутеин, които помагат за поддържане на здрави очи. Те предпазват очите от увреждане на свободните радикали и предотвратяват развитието на свързани с възрастта очни заболявания като катаракта и дегенерация на ретината.

Помагат за поддържане здравето на мозъка: тиквичките съдържат вещество, наречено фолиева киселина, което помага за поддържане здравето на мозъка и нервната система. Фолиевата киселина помага за нормализиране на функционирането на нервните клетки, подобрява паметта и концентрацията, а също така намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Тиквичките се състоят от 95% вода, а останалите 5% са пълни с различни ценни витамини и минерали. Те включват: калий, калций, фосфор, мед, желязо, натрий, биотин, пектин, диетични фибри, витамини B, E. Зеленчукът има изключително малко мастни киселини и никакъв холестерол.

Тиквичката е адсорбиращ продукт, тя като гъба абсорбира всички токсини и несмляна храна и я извежда от тялото по естествен път. Тиквичките помагат за пречистване на кръвта и нормализиране на обмена на вода и соли в организма. Пектинът, съдържащ се в зеленчука, е отговорен за бързото усвояване и елиминиране на холестерола и натриевите соли. Тиквичките помагат за отделяне на жлъчката, прочистват черния дроб и стимулират бързото му възстановяване след прекаляване с мазни и пикантни храни. Тиквичките са една от най-диетичните храни.

Тиквичките са незаменим продукт за всички, включително тези, които искат да поддържат здравето и активността си на високо ниво. Включването на тиквички във вашата диета ще осигури правилната доза витамини, минерали и диетични фибри, а също така ще подпомогне здравето на сърцето, костите и мозъка. Не забравяйте за важността на правилното хранене, тъй като то играе ключова роля за поддържането на качествен живот.

Хрупкави тиквички за вашето студено питие

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес