Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо липсата на магнезий има връзка с ускорения пулс

23 януари 2024, 17:17 часа

Липсата на магнезий, наричана още и хипомагнезиемия, е състояние, което не само води до ускорен пулс, но и може да предизвика различни неразположения и заболявания. Симптомите на този дефицит включват гадене, сънливост, загуба на апетит, повръщане, умора и мускулна слабост, като са свързани и с хронични заболявания като Алцхаймер и захарен диабет.

Липса на магнезий и напълняване – има ли общо между тях?

Причини за магнезиев дефицит

Основният източник на магнезий за организма е храната. За съжаление, ниската консумация на зеленчуци, ядки и плодове, както и високата консумация на индустриализирани и преработени продукти, може да доведе до дефицит на този важен минерал. Други причини включват слабо усвояване на магнезий от червата, алкохолизъм, употреба на някои лекарства, и генетични заболявания като синдром на Гителман.

пулс

Признаци на магнезиев дефицит

Сигналите за липса на магнезий могат да бъдат треперене, мускулни спазми, крампи, депресия, нервност, напрежение, високо кръвно налягане, ускорен пулс и припадъци. Дефицитът увеличава риска от заболявания като инфаркт, захарен диабет, стенокардия и други.

Тестове, които потвърждават диагнозата

Диагнозата на магнезиев дефицит се потвърждава чрез кръвни и уринни тестове. При изследване е важно да информирате лекаря за всички лекарства, които използвате, тъй като те могат да повлияят на резултатите.

Кардиолог разкри защо ни липсва магнезий

Храни богати на магнезий

За да предотвратите дефицита, включете в менюто си храни като тиквени семки, бразилски орехи, ядки, сусамово семе, овесени ядки, фъстъци, варен спанак, бадеми и ленено семе.

Липсата на магнезий е сериозно състояние, което може да има негативен ефект върху здравето. Ускореният пулс е само един от многото симптоми, които могат да се появят. За да се предпазите от този дефицит, поддържайте балансирано и разнообразно хранене и се консултирайте със здравен специалист, ако забележите някакви неприятни симптоми. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес