Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо киселото мляко НЕ трябва да се яде с плодове?

28 септември 2024, 17:48 часа

Киселото мляко и плодовете са много популярна и вкусна комбинация, която се счита за изключително здравословна. Всъщност такава смес не е напълно безопасна за здравето, съобщава изданието The Health Site.

Едновременната консумация на ферментирали млечни продукти със сладки плодове е изпълнена с храносмилателни проблеми.

Защо киселото мляко и плодовете са опасна комбинация?

Плодовете са източници на киселини, които пречат на храносмилането на млечните продукти. Човек, който консумира кисело мляко със сладки плодове, може да се сблъска с проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт.

Не е киселото мляко: Тази храна е най-добрият естествен пробиотик

Възможно е и появата на алергична реакция. Затова се опитайте да се откажете от навика да ядете кисело мляко с плодове, въпреки яркия вкус на тази комбинация.

Какво да направите, ако е трудно да се откажете от кисело мляко с плодове?

В такава ситуация трябва да се ограничите до яденето на ферментирали млечни продукти със сушени плодове. Яжте кисело мляко със сини сливи или сушени кайсии. Тази комбинация е много апетитна и в същото време доста безопасна за стомашно-чревния тракт. Препоръчително е да дадете предпочитание на гръцкото кисело мляко, което е с ниско съдържание на калории и въглехидрати.

Полезни свойства на киселото мляко

За децата то е ценен балансиран източник на протеини, мазнини, въглехидрати и микроелементи, а освен това е и вкусно. За възрастните хора, чието дебело черво е по-чувствително, киселото мляко също е ценен източник на хранителни вещества. Освен това стабилизира чревната микрофлора, а това е много важно по отношение на профилактиката на рака.

Най-добре е да изберете обикновено кисело мляко, като вземете предвид изключителните му хранителни качества. Това кисело мляко обикновено има само две съставки: мляко (пълномаслено, обезмаслено или нискомаслено) и живи бактериални култури.

Продуктът съдържа компоненти като мастни киселини, въглехидрати, млечен протеин, йод, калций, витамини от група В, фосфор и живи микроорганизми. Благодарение на това тялото получава веществата, необходими за активно и здравословно функциониране.

Киселото мляко може да подобри чревната подвижност, да ускори елиминирането на токсични вещества и да се бори със задръстванията. Смята се, че най-ефективно е продуктът да се консумира за вечеря - това спомага за намаляване на негативното въздействие върху стомаха.

То е важен елемент от диетата за тези, които спортуват или просто отделят много време за физическа активност. Млечният протеин и калцият помагат за укрепване на мускулните влакна, като по този начин намаляват вероятността от увреждане на костите и сухожилията.

Киселото мляко се препоръчва за консумация от тези, които имат стомашни проблеми (гастрит, други стомашни заболявания). Продуктът покрива лигавиците и по този начин предпазва от изтъняване и появата на язви, пише още изданието.

Как да изберете най-здравословното кисело мляко - съвет от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес