Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимание! Екзема. Може ли да се насладим на басейна и морето при кожни заболявания?

30 юли 2024, 11:44 часа

Eкземата или атопичния дерматит, е незаразно кожно заболяване, което може да причини сухи, напукани, сърбящи обриви по ръцете и краката, лицето, вътрешността на лактите и зад коленете. Разчесването на засегнатите области може да доведе до повече подуване, сърбеж и зачервяване.

Въпреки че причината за екзема е неизвестна, хората които имат астма или алергии са изложени на по-викок риск от екземи. Състоянието създава неудобство, но не е животозастрашаващо.  Някои замърсители от околната среда, както и косми и пърхот от домашни любимци, сапуни и перилни препарати и тесни драскащи дрехи могат да влошат състоянието ѝ.

Хората с екзема, които плуват в басейн или в морето, също  могат да влошат симптомите си заради химикалите в басейна или солената вода. За да облекчите екземата си поддържайте кожата си овлажнена, използвайте продукти с керавид и прилагайте кортизонови кремове и мехлеми, за да намалите сърбежа и зачервяването. Ако вашата екзема се влоши, задължително потърсете лекарска помощ.

Защо се появява екзема и как се лекува?

Как хлорът влияе на екземата?

Хлорът е най-разпространеният дезинфектант, използван в плувни басейни. Той действа като дезинфектант, елиминирайки водораслите и бактериите и микробите, причиняващи заболявания. Раздразнения на кожата и очите могат да възникнат, когато нивата на хлор в басейна са твърде високи или твърде ниски.

Ако имате екзема, може да изпитате сухота на кожата след плуване, ако нивата на хлор са повишени. Въпреки че хлора може да доведе до обостряне на екземата, това все пак не е задължително.

Белината, която има същата химическа основа като хлора, също може да причини дразнене. Проучванията обаче показват, че досега с белина може да бъде безопасен за кожата и дори да подобри  клиничните симптоми на атопичен дерматит, ако се правят вани с белина, но за ефикасността на това лечение са необходими още клинични изследвания

Други химикали за басейни

Други химикали, използвани в плувните басейни, включват бром, озон и ултравиолетова радиация. Тези дезинфектанти могат да се използват самостоятелно или в комбинация за убиване на бактерии чрез разрушаване на биомолекулите на организма, които са необходими за оцеляването. Калциевият карбонат се използва и в плувни басейни за поддържане на твърдостта на водата.

Реакциите към тези химикали са подобни на тези към хлора. Хората с екзема могат или не могат да бъдат засегнати, но калциевият карбонат може да нарани кожната бариера (роговия слой, най-външната част на епидермиса), като причини сухота и дразнене. 

Морска вода и екзема

Солената вода, също може да причини суха, сърбяща и раздразнена кожа, но са налице и много случаи при които тя се успокоява. Начинът, по който кожата реагира на солената вода, зависи от тежестта на екземата.

Помага ли слънцето при екзема?

Причини за обостряне на екзема

Има няколко неща, които могат да причинят обостряне на екземата:

  • Дразнители като сапун и перилни препарати
  • Алергени (акари, козина на домашни любимци, полени и мухъл)
  • Чести хранителни алергии (мляко, пшеница, яйца, соя и фъстъци)
  • Някои текстилни изделия, изработени от вълна или синтетика
  • Хормонални промени
  • Стрес 

Лечение на пристъпи

Констатирани са няколко успешни начина, за да облекчите обострената екзема:

  • Използвайте меки сапуни и други продукти без аромати, както и без оцветители и алкохол. Купувайте само такива без аромати или хипоалергенни.
  • Изберете продукти за кожа, които съдържат керамид. Тези овлажнители заместват липсващата бариера на кожата ви.
  • Нанасяйте кортизонови кремове и мехлеми. Те могат да помогнат за контролиране на сърбежа и зачервяването.
  • Вземете антихистамини без рецепта за силен сърбеж.
  • Обърнете се към вашия лекар. Той може да предпише стероидни кремове, хапчета и/или инжекции. Дългосрочната им употреба обаче може да причини странични ефекти като високо кръвно налягане, наддаване на тегло и изтъняване на кожата. 
  • Опитайте фототерапия. Доказано е, че ултравиолетовите светлинни вълни, открити в слънчевата светлина, помагат при определени кожни заболявания, включително екзема. Фототерапията използва светлина, обикновено ултравиолетова B (UVB), от специални лампи.

Предотвратяване на обостряния

За да предотвратите обостряне на екзема, важно е първо да установите какво ги причинява. Има няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат да облекчите симптомите:

  • Перете дрехите,чаршафите и всички останали тъкани, които са в контакт с кожата ви с препарати без аромат. Те нямат химикали, които да причинят дразнене. 
  • Избягвайте сух въздух, причинен от отоплителни и климатични системи. Използвайте овлажнител. 
  • Използвайте въздушни филтри, за да предпазите дома си от прах, пърхот и косми. Почиствайте редовно климатика, вакуумните филтри или пък камината.
  • Овлажнявайте кожата си всеки ден след душ. 
  • Избягвайте тесни дрехи, които могат да предизвикат дразнене. Избягвайте тъкани като вълна и други драскащи текстилни изделия. Вместо това изберете меки тъкани като памук. Дрехите трябва да бъдат широки, за да може кожата ви да диша.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес