Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Усетите ли това в областта на корема - имате сериозен проблем с червата

25 февруари 2023, 04:40 часа

Съществуват няколко симптома, които могат да показват сериозни проблеми с червата.

Ето четири от тях:

  1. Постоянна коремна болка: Ако изпитвате постоянна или силна болка в корема, това може да е признак за сериозен проблем с червата. Болката може да бъде остра, спазматична или тъпа и може да бъде придружена от други симптоми като подуване на корема, запек, диария, гадене или повръщане.
  2. Кръв в изпражненията: Ако забележите кръв в изпражненията си, това може да е признак на сериозен проблем с червата, например възпалително заболяване на червата (ВЗЧ), рак на дебелото черво или хемороиди. Кръвта може да бъде яркочервена или тъмна и катранена и може да бъде придружена от други симптоми, като болки в корема, промени в навиците на изхождане или загуба на тегло.

    Лекар: Това е първият симптом на кръвен съсирек
  3. Необяснима загуба на тегло: Ако имате необяснима загуба на тегло, това може да е признак на сериозен проблем с червата, като например болест на Крон, улцерозен колит или рак на дебелото черво. Това е особено обезпокоително, ако не се опитвате да отслабнете, не сте променили диетата си или рутинните си упражнения и губите значително количество тегло.
  4. Промени в чревните навици: Ако имате внезапни промени в чревните си навици, например честа диария или запек, това може да е признак за сериозен проблем с червата. Други промени могат да включват външния вид на изпражненията Ви, като например тесни изпражнения, постоянна слуз в изпражненията или усещане, че не можете да изпразните напълно червата си. Тези промени могат да бъдат причинени от състояния като IBD, синдром на раздразнените черва (IBS) или рак на дебелото черво.
Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес