Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този зеленчук предпазва мъжете от инсулт

05 юни 2024, 11:37 часа
Реклама

Учените са установили, че доматът има удивително свойство за човешкия организъм. Ежедневната консумация на този продукт намалява риска от инсулт при мъжете с 55%. В хода на изследването учените установили, че онези мъже, които консумират домати повече от останалите, не са се сблъскали с проблема с инсулт, пише списание Neurology.

Домати - зеленчукът, който намалява риска от инсулт при мъжете 

Оказа се, че включването на домати в диетата намалява риска от инсулт с 55%, а риска от исхемичен инсулт с кръвни съсиреци с 59%.

Учени: Хората с тази кръвна група са с най-висок риск от ранен инсулт

Авторите на изследването подчертават, че всичко е свързано с антиоксиданта ликопен, който се намира в големи количества в доматите. Високите концентрации на ликопен в кръвния серум предпазват тялото от инсулт. Учените също така предупреждават срещу прекомерната консумация на домати за тези, които страдат от гастрит, холелитиаза, чернодробни и бъбречни заболявания, артрит и подагра.

Състав и полезни свойства на доматите

Доматите са с ниско съдържание на калории, така че могат да бъдат включени в диетични ястия. Калоричното съдържание на един домат около 180 гр е около 32 kcal. Доматите са богати на вода (94%), така че са отлично средство за утоляване на жаждата.

Доматът е богат на витамин С; един плод с тегло около 180 гр покрива дневната нужда от витамин С с 60%. Освен това съдържа много витамин Е (25% от дневната норма) и бета-каротин - силни антиоксиданти, т.е. вещества, които неутрализират вредните свободни радикали.

Доматите съдържат витамини от група В (полезни за нервната система), включително витамин РР (влияе върху метаболизма на захарта и холестерола в кръвта), както и витамин К (има антикоагулантни свойства).

Доматите са богати и на минерали:

  • Калий – поради диуретичния си ефект, намалява кръвното налягане.
  • Калций - той е строителен материал за костите и зъбите.
  • Магнезий - той е важен за генериране на енергия в тялото, поддържане на нервната система, подобряване на паметта и зрението.
  • Желязо - участва във възпроизводството на здрави червени кръвни клетки.

Доматите също така съдържат микроелементи като манган, мед и кобалт, които рядко се срещат в другите храни.

Този сутрешен симптом се появява няколко дни преди инсулт
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес