Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрият витамин срещу болест на Паркинсон

20 юли 2023, 09:55 часа

Болестта на Паркинсон се характеризира с постепенна смърт на двигателни нервни клетки (неврони), които произвеждат медиатора допамин. Това заболяване е фатално за хората. Учени от университета в Тюбинген (Германия) установиха, че лечението на болестта на Паркинсон може да има връзка с определен витамин, който осигурява и защита срещу нея.

Най-добрият витамин срещу болест на Паркинсон 

Германски изследователи събраха проби от кожа на пациенти с болестта на Паркинсон и извлякоха нервни клетки от тях. Техният анализ показва, че хората с това заболяване имат мутация в гена GBA - включването му причинява скованост на мускулите, забавяне на движенията, тремор, нарушение на съня и хронична умора.

Учени: Гастритът води до дефицита на този витамин

Учените обърнаха внимание на факта, че митохондриите, органични структури, които са един от най-важните съставни елементи на всяка жива клетка, не функционират правилно в извлечените нервни клетки. Поради това дефектните клетки консумират по-малко енергия от нормалните.

За науката основната причина за болестта на Паркинсон все още е загадка. Някои предварителни проучвания са установили наличието на увредени митохондрии в частите на мозъка, които умират с това заболяване. Последното им проучване също свързва смъртоносната болест с митохондриалната депресия.

В същото време захранването на нервните клетки с никотинамид рибозид (форма на витамин B3) е експеримента е довело до възобновяване на процеса на образуване на нови митохондрии и увеличаване на енергията. Трябва да се отбележи, че експериментите с плодови мушици, третирани с витамин B3, също откриват връзка между приема му и намаляването на "дефектните" митохондрии.

Кардиолог: Този витамин намалява риска от инфаркт с почти 20%

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес