Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е ядката, която намалява риска от диабет

01 февруари 2024, 11:54 часа

Една ядка, която се отличава с високо съдържание на витамин К предотвратява развитието на онкологични заболявания и диабет, съобщава руското издание Лента. Това доказват последните изследвания на учени. Шамфъстъкът е полезен и за предотвратяване на други заболявания. Предполага се, че витамин К в състава му има положителен ефект върху състоянието на диабетиците.

Проведен е експеримент: в продължение на четири месеца участниците са консумирали 57 грама ядки на ден. Установено е, че продуктът предотвратява развитието на захарна болест. Участниците в експеримента са имали по-ниски нива на кръвната захар на гладно и подобрени резултати за инсулинова резистентност. Редовната консумация на шамфъстък повишава нивото на хормона GLP-1 – той контролира отделянето на инсулин и стабилизира захарта. Ядките съдържат много цинк и селен - и те помагат в борбата с развитието на рак.

Лекар: Провете врата си, този симптом издава диабет

Други ползи от шамфъстъка

Витамин РР, който се съдържа в шамфъстъците, подобрява храносмилането и нормализира хормоналните нива в организма, често се използва за предотвратяване на образуването на холестерол и премахване на атеросклеротичните плаки.

Витамин B1 (наричан още тиамин) подпомага дейността на организма, който е подложен на значителен стрес. Стимулира умствената дейност, възстановява организма след тежко заболяване, операция или раждане. Подобно на други витамини от група В, тиаминът помага в борбата с безсънието и укрепва нервната система като цяло. А витамин B2 запазва младостта и еластичността на кожата, подпомага превръщането на хранителните вещества в енергия и удължава младостта. Витамин B5 (известен като пантотенова киселина) помага за изгарянето на излишните мазнини и усвояването на други витамини, което е особено важно за възрастните хора.

Витамин B6 помага за нормализиране на нивата на кръвната захар, предотвратява внезапни скокове на глюкозата, насърчава усвояването на мастни киселини и нормализира метаболизма в мозъчната тъкан.

Коментираната ядка има нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвиква рязък скок на нивата на кръвната захар след хранене. В комбинация с други витамини В6 в нейния състав поддържа нормалното състояние на сърдечно-съдовата и нервната система, което е профилактика на сърдечни заболявания като исхемия, инфаркт на миокарда и атеросклероза.

Поради високото съдържание на здравословни мазнини, редовната консумация на шамфъстък ще има благоприятен ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Витамин B9 (т.е. фолиева киселина) укрепва имунната система, нормализира функционирането на черния дроб, храносмилането и хемопоетичната система. В допълнение, фолиевата киселина е необходим елемент по време на бременност за предотвратяване на тежки дефекти в развитието на нероденото бебе.

Ендокринолог разкри кое мляко намява и кое увеличва риска от диабет
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес