Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази съставка в храната може да причини инфаркт и инсулт

13 юни 2024, 09:13 часа
Реклама

Подсладителите в храните могат да увеличат съсирването на кръвта, увеличавайки риска от опасни усложнения като инфаркт и инсулт. Това съобщава  проучване, публикувано в European Heart Journal.

Какво показва изследването?

Здравни експерти издадоха спешно предупреждение, тъй като изследванията свързват популярен нискокалоричен заместител на захарта с повишен риск от инфаркт, инсулт и смъртни случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Ксилитолът, захарен алкохол, се използва като добавка и има 40% по-малко калории от истинската захар. Той присъства естествено в малки количества в плодовете и зеленчуците и също се произвежда от човешкото тяло.

Кардиолог: Едва ли предполагате, че това може да причини инфаркт

Ксилитолът може да се намери в популярни продукти като дъвка без захар, бонбони, печива, паста за зъби и артикули, обозначени като „подходящи за кето диета“.

Миналата година същият изследователски екип откри подобна връзка с друг популярен подсладител, еритритол. 

В новаторско проучване изследователите измерват нивата на естествен ксилитол в кръвта на повече от 3000 гладуващи участници. Те открили, че тези с нива на ксилитол в горните 25% са имали почти два пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт или смърт в рамките на три години, отколкото тези с най-ниски стойности.

Учените препоръчват избягването на ксилитола и подобни захарни алкохоли. Не се страхувайте да добавите малко захар, мед или плодове за сладък вкус към храната си.

Продуктите, които могат да съдържат ксилитол, включват:

  • дъвки без захар
  • паста за зъби
  • вода за уста
  • печива
  • фъстъчено масло
  • прахообразни напитки
  • захарни изделия
  • кетчуп и BBQ сос
  • желирани бонбони и витамини

Алтернативите на захарта или захарозата могат да бъдат разделени на два вида:

  • естествени заместители на захарта - най-често съдържат или са произведени от естествени суровини;
  • изкуствено създадени химически съединения, които заместват захарта.

Естествените подсладители включват например фруктоза, ксилитол, сорбитол, стевия. Те имат калорично съдържание, сравнимо с обикновената захар и участват в метаболитните процеси. Например, фруктозата също е естествен въглехидрат, подобно на захарозата, намираща се в плодовете, горските плодове и зеленчуците.

Проучванията показват, че прекомерната консумация на фруктоза може да доведе до риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и в резултат на това да повлияе негативно върху функцията на черния дроб. Сорбитолът (добавка E420) е по-малко сладък от захарта и прекомерната му консумация може да доведе до болки в корема и да причини диария.

Стевията е 200-400 пъти по-сладка от захарта и се счита за най-безвредния естествен заместител на захарта. Но има специфичен вкус и според различни оценки може да има лек ефект върху кръвното налягане.

Лекар разкри какво се случва с корема преди инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес