Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Само 1 чаша бира на ден увеличава риска от това заболяване

05 септември 2024, 12:24 часа

Само една чаша бира на ден може да увеличи риска от развитие на подагра, според ново проучване на британски лекари, съобщава изданието Profibeer. 

Бира и подагра - каква е връзката

Учените анализираха медицинските досиета на 400 000 британци и установиха, че мъжете, които пият халба бира на ден, са с 60% по-склонни да страдат от осакатяващото заболяване на ставите. Сред жените рискът от развитие на подагра, която е вид артрит, е дори по-висок - 62 процента.

Може ли да се пие бира всеки ден - отговор от лекар 

В исторически план подаграта е била наричана „болестта на кралете“, тъй като е засягала мъже на средна възраст и се е смятало, че се причинява от прекомерна консумация на богати храни и вино като портвайн. Монарси, включително крал Хенри VIII и кралица Виктория, са страдали от болестта, но по онова време тя е била изключително рядка и е засягала само богати хора, които можеха да си позволят подобни диети.

Според Arthritis UK 1,5 милиона души в Обединеното кралство страдат от това инвалидизиращо заболяване. Подаграта е възпалителна реакция към уратни кристали, които се образуват в и около ставите и засягат предимно краката. Уратът е страничен продукт от храносмилането от тялото на вещество, наречено пурин, химикал, открит в големи количества в някои храни.

Потенциалните източници на това вещество включват червено месо, месо от органи като черен дроб, морски дарове, алкохол и напитки с високо съдържание на захар.

В новото проучване изследователите са проследили навиците за пиене на 401 128 британци на възраст от 37 до 73 години, които не страдат от подагра. В продължение на 13 години наблюдение учените установяват, че рискът от развитие на подагра се увеличава с колкото повече бира хората пият. Мъжете, които пият средно две до три халби бира седмично, са с 18% по-склонни да развият подагра, отколкото непиещите.

Бирен алкохолизъм и вреда от бирата

Биреният алкохолизъм е сравнително ново понятие, но на него вече са посветени много изследвания. Факт е, че въпреки че бирата е слабоалкохолна напитка, нейната безусловна вреда е доказана, съобщава още изданието. Постоянното пиене на бира е алкохолизъм с всички произтичащи от това последствия. Нуждата от тази напитка нараства бързо - от една-две бутилки от време на време до няколко литра дневно. И въпреки че на практика няма препиване от пиене на бира, рядко настъпва значителна интоксикация, но ежедневната употреба води до факта, че алкохоликът пие без изтрезняване, почти през цялото време е под въздействието на алкохола.

Физиологично бирата причинява сериозна вреда на тялото. Най-много страда сърцето. Съдържащите се в бирата вещества причиняват значително удебеляване на сърдечните стени - разширяват се съществуващите кухини и това води до некроза на сърдечната мускулна тъкан. Но въглеродният диоксид, съдържащ се в пенливата напитка, също е много вреден, причинявайки разширени вени на сърцето и вените. В резултат на това сърцето работи по-бавно, отпуснато и не изпомпва добре кръвта.

Бирата причинява смъртта на мозъчните клетки, а също така влияе негативно на гръбначния мозък и неговите функции. Злоупотребата с тази напитка води до панкреатит, гастрит, високо кръвно налягане, хепатит и неврози, съобщава още изданието.

"Разрешена доза": Колко бира е безопасно да се пие?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес