Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха още една от тайните на столетниците

18 септември 2023, 15:41 часа

Учени от Бостънския университет установиха, че столетниците имат уникална имунна система, която им помага да постигнат изключително дълголетие. Проучването е публикувано в eBiomedicine.

Тайната на столетниците

Известно е, че столетниците по-късно развиват заболявания, свързани със стареенето, и има вероятност имунната им система да остане функционална до напреднала възраст.

Изследователите извършиха едноклетъчно секвениране на мононуклеарни клетки от периферна кръв, група имунни клетки, циркулиращи в кръвта, взети от седем столетници на възраст над 100 години.

Техният анализ потвърди наблюденията, направени в предишни проучвания на стареенето. Те също така идентифицираха нови характеристики на клетката.

Учени: Това е тайната на столетниците за желязна памет

Тъй като хората са изложени на инфекции и се възстановяват от тях, имунната им система се научава да се адаптира, но с напредването на възрастта тази способност за реагиране намалява, обясняват учените. Като цяло доказателствата подкрепят хипотезата, че столетниците имат защитни фактори, които позволяват на имунната им система да се адаптира по-добре към околната среда дори в напреднала възраст.

 

След пенсиониране много хора прекарват по-голямата част от времето си у дома. Това означава, че те не получават достатъчно витамин D. Този дефицит, според изследователите, води до сериозни заболявания, включително сърдечна недостатъчност, различни видове рак, остеопороза, диабет, болестта на Алцхаймер и някои автоимунни заболявания. Всъщност специалистът по гериатрични грижи Клаудия Файн казва, че дори малко количество слънчева светлина може значително да подобри настроението ви и да подобри възгледа ви за света.

Също така изследванията показват, че хората, които сключват брак, живеят по-дълго. Може би това се случва, защото съпрузите се подкрепят взаимно и се принуждават взаимно да отидат на лекар. Близките приятелства са също толкова важни, колкото и романтичните връзки. Според проучване на Evercare 82% от столетниците разговарят с приятелите и хората от семейството си всеки ден, а 79% смятат, че активното общуване е полезно за здравето.

"Днес, когато прекарваме една трета от живота си на работа, е особено важно да обичаш това, което правиш", споделя геронтологичният психиатър Гари Кенеди.

Той казва, че намирането на нови дейности и като цяло поддържането на активност ще ви помогне да останете здрави за дълго време.

Също така експертът съветва да не се пропуска почистването на зъбите с конец.

„Устата е една от най-мръсните части на тялото. В резултат на пародонтоза, бактериите от устата могат да навлязат в кръвоносната система и да се придвижат до сърцето, като по този начин причиняват сърдечна недостатъчност и дори мини-инсулти, които могат да доведат до деменция", казва още специалистът.

Oще: Японски лекар: Тази храна е тайната на столетниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес