Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Не алкохолът, а тази напитка е най-вредна за черния дроб

04 октомври 2024, 21:38 часа

Значението на черния дроб за човешкото здраве не може да бъде надценено. Този орган пречиства тялото от токсини. Ето защо е изключително важно да поддържаме здравето му. Когато стане въпрос за увреждане на черния дроб, първата асоциация е, че човек злоупотребява с алкохол, съобщава изданието The Health Site.

Най-вредната напитка за черния дроб

Но учени от Медицинския факултет на Бостънския университет, след провеждане на проучване на повече от 1,6 хиляди доброволци, oпределиха друга напитка като по-вредна за черния дроб дори и от алкохола. Това е ​​подсладената сода. Захарта се състои от два компонента: глюкоза и фруктоза.

Как ръцете и краката издават проблеми с черния дроб?

Учените отдавна са установили, че докато няколко органа участват в усвояването на глюкозата, фруктозата се абсорбира само от черния дроб. Редовната консумация на захар увеличава натоварването на черния дроб и му пречи да върши работата си. Това води до факта, че черният дроб се увеличава по размер и започва да оказва натиск върху обвивката си - капсулата, което в крайна сметка води до състоянието на "мазен черен дроб".

Неалкохолната мастна болест е най-често срещаният чернодробен проблем, засягащ средно една четвърт от световното население. Омазняването на черния дроб, особено в самото начало, може да бъде практически безсимптомно, а присъстващите симптоми не са специфични и по този начин затрудняват диагностицирането. Но дори и на много ранен етап увреждането на черния дроб може да причини много заболявания при човек. Пренебрегнатият омазнен черен дроб може в крайна сметка да доведе до развитие на цироза и недостатъчност на този орган. Тук последствията могат да бъдат фатални.

Признаци на неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Те включват:

  • тежест в хипохондриума вдясно;
  • повишена умора и намалена работоспособност;
  • безсъние;
  • загуба на апетит, гадене, горчивина в устата.

Рисковите фактори за мастно чернодробно заболяване са:

  • повишен индекс на телесна маса;
  • нарушение на въглехидратния метаболизъм - захарен диабет;
  • нарушение на мастния (липиден) метаболизъм.

Хората, които пият подсладени напитки, имат напреднало мастно чернодробно заболяване. Проучването установи, че хората, които пият сода, имат два пъти по-голям риск от увреждане на черния дроб, отколкото хората, които не пият сода.

За да бъде черният дроб здрав и да функционира правилно, е необходимо да ограничите консумацията на напитки, съдържащи захар, и, разбира се, да контролирате диетата си, съветва още здравният портал.

Учени разкриха неочаквани ползи от кафето за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес