Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

11 май 2024, 07:00 часа
Реклама

Кърлежите по-често „избират“ хора с втора кръвна група. Изследването е на чешки учени.

Кръвната група, която е най-предпочитана от кърлежите

По време на експеримента специалистите са поставили кърлежи в изолирано пространство и са им предложили кръвни проби от различни групи, за които е използвана филтрирана хартия, съобщава изданието The Health.

Според изследователите повечето от „тестваните“ кърлежи са пропълзяли към проби с втора кръвна група. Експериментите са проведени повече от сто пъти.

Растенията, които ще прогонят кърлежите от градината ви

Третата кръвна група е най-малко популярна сред кърлежите. Учените възнамеряват да проведат допълнителни изследвания.

Доста често учените се опитват да свържат кръвната група с определен проблем. Мненията са различни: в някои проучвания хората с втора кръвна група са описани като устойчиви на стрес, а в други, напротив, са по-податливи на стрес. Същото важи и за болестите.

Например, онкологът Суна Исакова говори за влиянието на кръвната група върху здравето и характера на хората. Доказателствата за тази теория са противоречиви, подчерта тя.

„Предполага се, че първата кръвна група (О) е свързана с по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, но е по-податлива на тежка вирусна инфекция “, отбелязва лекарят.

При втора кръвна група (А) рискът от развитие на рак на стомаха е по-висок. Притежателите на втора (А) и трета (Б) група се считат за по-податливи на развитие на захарен диабет тип II.

Връзката между кръвната група и предпочитанията на кърлежите е особено актуална сега: насекомите са в активен сезон.

Кърлежите могат да пренасят различни заболявания: борелиоза (лаймска болест), енцефалит, пренасян от кърлежи, анаплазмоза, ерлихиоза, туларемия и бабезиоза.

Кърлежовият енцефалит и лаймската болест са опасни заболявания, които засягат централната нервна система. Кърлежовият енцефалит е вирусно заболяване, което се предава чрез ухапване от кърлеж. Може да причини възпаление на мозъка. Кърлежите, които носят вируса, живеят в горски и гранични райони. Симптомите на енцефалит, пренасян от кърлежи, могат да варират от леки грипоподобни симптоми до сериозни неврологични усложнения.

Лаймската болест или борелиозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Borrelia burgdorferi, която се предава чрез ухапване от заразен кърлеж. Ако не се лекува, лаймската болест може да прогресира и да причини сериозни усложнения, включително проблеми със сърцето, нервната система и ставите.

Има ли кърлежи през зимата?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес